Ez a csodatinktúra segít a fertőzéseken és az ízületi gyulladáson

Az aranyvessző tinktúra a Solidago latin nevű növény virágzó gyógynövényéből készült vizes-alkoholos kivonat. A gyógynövénygyógyászatban háromféle növénytípust használnak: a közönséges aranyvesszőt (S. virgaurea), a késői aranyvesszőt, más néven óriás aranyvesszőt (S. gigantea, más néven: S. serotina) és a kanadai aranyvesszőt (S. canadensis).
Ezek az évelő növények sárgán virágoznak, és hagyományos gyógyászati alapanyagok. Olyan készítmények előállítására használják őket, mint a szirup, a méz vagy a tinktúra. Ez utóbbit jelentős tartósság jellemzi, így tulajdonságait a következő gyógynövényszezonig használhatja.

Miben segít az aranyvessző tinktúra?

Az aranyvessző tinktúra számos hatóanyagot tartalmaz. Ezek közé tartoznak a gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és fájdalomcsillapító terpenglikozidok, valamint a tanninok (amelyek összehúzó hatásúak a nyálkahártyára és hasmenésgátlóak) és az erek áteresztőképességét csökkentő flavonoidok.
Gombaellenes triterpénszaponinokat és poliszacharidokat is tartalmaz, amelyek támogatják a bélflórát, ezáltal serkentik az immunrendszert. Emellett az illóolajok és a sárga karotin színezékek támogatják az egészséges bőrt és a jó látást.
E tulajdonságok miatt az aranyvessző tinktúrát olyan problémákra használják, mint:
• húgyúti fertőzések és gyulladások;
• nemi szervi fertőzések;
• vesekövek;
• prosztata hiperplázia;
• gombás fertőzések;
• bakteriális hasmenés;
• a lábak és a test duzzanata;
• autoimmun betegségek, beleértve a reumatikus betegségeket.
Külsőleg az aranyvessző kivonatokat sebekre és bőrfertőzésekre használják, beleértve a baktériumok és a kórokozó gombák, például a Candida albicans által okozott fertőzéseket. Enyhítik a gyulladásos ízületi fájdalmakat is.

Az aranyvessző tinktúrával történő kezelés ellenjavallatai

Az aranyvessző tinktúrának fontos ellenjavallatai vannak. Ezek minden alkoholos italra vonatkoznak, amelyeket terhes és szoptató nők, valamint gyermekek és kiskorúak, továbbá olyan gyógyszereket szedők, amelyek kölcsönhatásba léphetnek az etanollal, nem fogyaszthatnak.
Magát az aranyvesszőt nem fogyaszthatják várandós anyák és 12 év alatti gyermekek, valamint az Asteraceae családba tartozó növényekre allergiás személyek. Az inhalációs allergiás és asztmás betegeknek óvatosnak kell lenniük.
Az aranyvesszőből készült tinktúra és egyéb készítmények nem ajánlottak: magas vérnyomás, vízhajtók (diuretikumok), valamint krónikus gyulladás vagy veseelégtelenség esetén. Ugyancsak nem alkalmasak olyan keringési zavarok esetén, amelyek e rendszer betegségeinek következményei.
Hogyan kell elkészíteni az aranyvessző tinktúrát?
Ennek két módja van, az alapanyag formájától függően. E két tinktúrához eltérő adagolás szükséges.
A friss aranyvessző gyógynövény tinktúrájának receptje:
Öntsön 0,4 liter forró vodkát 100 g apróra vágott virágzó aranyvesszőre. Az edényt szorosan lezárjuk, és sötét helyen hagyjuk 2 hétig, majd szűrjük le.
Általában naponta 3-szor 5-10 ml-t vagy naponta egyszer 30 ml-t fogyasztunk.
Száraz aranyvessző tinktúra receptje:
Öntsünk 0,75 liter forró vizet 50 g száraz, apróra vágott aranyvesszőfűre, fedjük le, és hagyjuk állni 30 percig. A gyógynövényt tegye egy szűrőbe, és szűrje le a főzetet sajtvászonon keresztül. Adjunk 0,5 liter 96 százalékos alkoholt a főzethez, és tegyük félre hűlni.
Ezután öntse a tinktúrát sötét üvegekbe, zárja le, és hagyja állni két hétig.
Vegyen be naponta háromszor 20-30 cseppet egy pohár vízbe, vagy kétszer 30-60 cseppet egy pohárba.

Elolvasom a cikket