Jó az agynak és csökkenti a gyulladást

A lazac nagy mennyiségű kiváló minőségű fehérjét tartalmaz

Ha nem jut elegendő fehérjéhez a napi étrendedben, akkor elkezdhet javítani rajta. A fehérje elengedhetetlen a fogyáshoz, az izomépítéshez és az anyagcsere fokozásához.
Általánosságban elmondható, hogy étkezésenként körülbelül 20-30 g fehérjét kellene bevinnie.
Ráadásul a lazac magas fehérjetartalma segíthet a jóllakottság érzésében.

A lazacban lévő szelén támogatja a pajzsmirigyet

A lazac másik nagy előnye, hogy ez az ízletes hal rendkívül gazdag a szelén nevű nyomelemben, amely adagonként a napi ajánlott érték mintegy 70 százalékát tartalmazza.
A szívvel és a kognitív egészséggel kapcsolatos egyéb előnyök mellett a szelén elengedhetetlen az egészséges pajzsmirigyhez.
Ennek az ásványi anyagnak a hiánya növelheti a pajzsmirigy túlműködés kockázatát, amely a pajzsmirigyhormonok túltengése által okozott állapot.

Rengeteg B12-vitamin

Ez a vitamin fontos tápanyag a szervezetben lévő ideg- és vérsejtek egészséges rendszerének fenntartásához.
Ha B12-hiányban szenv, gyengeséget, fogyást, sőt depressziót is tapasztalhat. A B12-re a megaloblasztos vérszegénység megelőzéséhez van szükség, amely vérprobléma letargiához és kimerültséghez vezethet.
Mivel a szervezetünk nem képes saját B12-t tárolni, ezért táplálékból vagy étrend-kiegészítőkből kell hozzájutnunk.
A B12 napi ajánlott adagja 2,4 mikrogramm.

Javítja a szív egészségét

Az omega-3 zsírsavak rendkívül előnyösek a szív egészségének megőrzése szempontjából. A növényi eredetű omega-3 zsírsavakat (ALA) olyan élelmiszerekben találhatjuk meg, mint a lenmag, a chia és egyes diófélék.
Az omega-3 zsírsavak biológiailag legaktívabb formáinak, az EPA-nak és a DHA-nak azonban a hal a legjobb forrása. A lazac az egyik leggazdagabb forrás, körülbelül 2260 milligramm omega-3-mal.

Csökkenti a gyulladást

A krónikus gyulladás a szervezetben számos egészségügyi problémához vezethet, például szívbetegségekhez, cukorbetegséghez és fájdalomhoz. Szerencsére a lazacban és más zsíros halakban található omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a gyulladás csökkentésével.

A lazac javítja az agy egészségét

A zsíros halak, mint például a lazac, javíthatják az agy egészségét, sőt, a kor előrehaladtával lassíthatják a kognitív funkciók hanyatlását.
A halakban található erőteljes tápanyagok, például a D-vitamin, a B-vitamin, a magnézium és a szelén pozitív hatással lehetnek a kognitív funkciókra.

Erős antioxidáns

A lazac természetes rózsaszínes-piros színét az astaxantin nevű kémiai vegyületnek köszönheti. Ez egy természetes pigment, amely egyben antioxidáns is, és számos egészségügyi előnnyel jár.
Az astaxantint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal hozták összefüggésbe, valamint pozitív hatással van bizonyos rákos megbetegedések és a cukorbetegség kockázatának csökkentésére. Különösen a vadlazacról ismert, hogy magas asztaxantin-tartalommal rendelkezik.

Elolvasom a cikket