Súlyos fegyházbüntetések az évszázad tőkecsalási ügyében

Tarsoly Csabát, a Quaestor-cégcsoport egykori elnök-vezérigazgatóját bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és társtettesként bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt tizenhárom év fegyházra ítélte a Fővárosi Törvényszék hétfőn. Tarsoly és a harmadrendű vádlott, M. Zsolt, a Quaestor vagyonkezelőjének a vezetője – aki tizenhat év fegyházbüntetést kapott – őrizetbe vételét rendelte el a bíró, a letartóztatásról még a mai nap folyamán döntenek.

Tarsoly Csabát, a Quaestor Értékpapír Zrt. vezetőjét és társait 242 rendbeli társtettesként, bűnszervezetben, részben folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolta az ügyészség. A több mint nyolc éve tartó tárgyalássorozat végén a törvényszék tíz vádlott vonatkozásában hirdetett ítéletet. A bíróság hét rendbeli sikkasztás és 396 rendbeli (így egyes esetben bűnszervezetben, társtettesként, vagy részben folytatólagosan elkövetett) csalás bűntette miatt halmazati büntetésül – 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint végleges hatállyal eltiltotta őt a gazdasági társaságban betöltött vezető tisztségviselői foglalkozástól.

A III. rendű vádlottat – halmazati büntetésül – 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, valamint őt is végleges hatállyal eltiltotta a törvényszék a gazdasági társaságban betöltött vezető tisztségviselői foglalkozástól.

Rajtuk kívül további vádlottak kaptak öt évet meghaladó fegyházbüntetést, a cég könyvelőjét mellékbüntetésként nyolc év könyvelői foglalkozástól eltiltásra ítélték, a fegyházbüntetésben részesülőket a közügyek gyakorlásától is eltiltották. Ugyanakkor két vádlottat, köztük az első rendű Tarsoly Csba feleségét, illetve a negyed rendűt a bíróság felmentette. Többen a számviteli fegyelem megsértése miatt kaptak két év börtönbüntetést, amelyet a bíróság öt év próbaidőre felfüggesztett. A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A büntetőeljárás során eddig felmerült összesen 247 millió forint bűnügyi költséget a bűnösnek kimondott vádlottak különböző mértékben kötelesek az állam javára megfizetni. A Fővárosi Törvényszék az I. és III. rendű vádlott őrizetbe vételét az ítélethirdetés kezdetén elrendelte, letartóztatásukról – az indítványokat követően – még a mai napon döntés születik.

(Cikkünket frissítjük)

Elolvasom a cikket