Tarolt a bevándorlásellenes jobboldal Németországban

A voksolásra egy olyan választási kampány után került sor, amit a solingeni terrortámadás uralt, valamint az egyre nehezebb megélhetési költségek. A baloldali német kormánykoalíció hatalmas pofont kapott. Mindezek mellett nehéz ügy lesz a kormányalakítás a két tartományban, mivel egymással teljesen összeegyeztethetetlen pártoknak kellene összefogniuk. A fiatalok körében tarolt az AfD.

A várakozásoknak megfelelően komoly pofont kaptak a német baloldali kormányzópártok a vasárnapi tartományi választásokon. A múlt heti, három halottat követelő iszlamista támadás után a választók üzenete egyértelmű: az szavazók változást várnak, de nem a jelenlegi kormányzó pártoktól. Az Alternatíva Németországért (AfD) a második világháború óta az első olyan radikális jobboldali párt amely nyerni tudott tartományi választásokon. A baloldali kormánypártok sokat gyengültek, és a semmiből hirtelen megjelenő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) tíz százalék feletti eredményt ért el. Az AfD a szavazatok 32,8 százalékát szerezte meg Türingia tartományban, kényelmesen megelőzve a 23,6 százalékot elért konzervatívokat. A szomszédos Szászországban a CDU 31,9 százalékot szerzett, mindössze 1,3 százalékponttal megelőzve az AfD-t.

A baloldali populista Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW), amely az AfD-hez hasonlóan a bevándorlás szigorúbb ellenőrzését követeli, és le akarja állítani Ukrajna felfegyverzését, mindkét államban harmadik lett.

Egy év van hátra a németországi parlamenti választásokig, és az eredmények büntetésnek tűnnek Olaf Scholz kancellár koalíciója számára, bár úgy tűnik, hogy a szociáldemokraták mindkét tartományban átlépték az ötszázalékos küszöböt, ami a parlamentben maradáshoz szükséges.

Koalíciós partnerei, a Zöldek és a Szabad Demokraták azonban mindkét parlamentben kevésbé tűntek biztosnak, ami újabb konfliktusokat vetíthet előre Scholz amúgy is törékeny kormánykoalíciójában.

Minden párt, beleértve a BSW-t is, ígéretet tett arra, hogy nem köt koalíciós szövetséget az általuk antidemokratikusnak és szélsőségesnek tartott AfD-vel.

A német kancellár „keserűnek” nevezte a két tartományi választás eredményét, amelyeken a jobboldali AfD nagy győzelmet aratott, koalíciója pedig vereséget szenvedett, és felszólította a többségi pártokat, hogy a fősodor szerinti „szélsőjobboldaliak” nélkül alakítsanak kormányt – írja a Reuters. Az AfD azonban, amelyet mindkét keletnémet állam biztonsági szervei „jobboldali szélsőségesnek” tartottak, valószínűleg nem tud kormányozni, mivel a többi párt eddig nem volt hajlandó együttműködni vele. Ennek ellenére a migrációellenes párt mindkét államban elegendő helyet kaphat ahhoz, hogy megakadályozza a kétharmados többséget igénylő döntéseket, például bírák vagy legmagasabb biztonsági tisztviselők kinevezését – áll a Reuters tudósításában.

„Az AfD szászországi és türingiai eredményei aggasztók” – mondta Scholz a Reutersnek adott nyilatkozatában. Saskia Esken, az SPD elnöke ennek ellenére optimista a 2025-ös szövetségi választásokkal kapcsolatban, a Deutschlandfunk rádióban azt mondta, hogy a vasárnapi eredmény „igazán keserű”, és „semmiképpen sem tükrözi törekvéseinket”. Olaf Scholz azonban „egy erős kancellár, aki a parlamenti kampányban is kancellárjelöltünkként fog minket vezetni, és vele meg fogjuk nyerni ezt a választást”. Ez volt Esken válasza arra a kérdésre, hogy Scholz még mindig megfelelő személy-e arra, hogy a tartományi választások után az SPD-t a szövetségi választásokba vezesse. Esken ragaszkodik az SPD, az FDP és a Zöldek alkotta közlekedési lámpás koalíció szövetségi kormányban való együttműködéséhez is. „Még sok tervünk van” – mondta.

Előre hozott választást követel az AfD

Alice Weidel, az AfD társelnöke pedig azt mondta: „Ez történelmi siker számunkra. Ez az első alkalom, hogy a legerősebb erő lettünk egy tartományi választáson. Ez egy rekviem a berlini koalíció számára.”

Be kell látniuk, hogy az AfD nélkül nem lehet stabil többséget kialakítani – mondta a ZDF Morgenmagazin című műsorában Weidel. Nem hisz abban, hogy az „antidemokratikus tűzfal” fenntartható. Az AfD nélkül csak baloldali többség lehetséges, amit a választók nem akarnak – vélte Weidel. A pártelnök mindezek mellett új szövetségi választásokat is követelt.

Weidel párttársa, Tino Chrupalla szintén úgy látja, hogy az AfD-nek „egyértelmű felhatalmazása van a választók részéről” a kormányzásban való részvételre. A választók akaratát „tiszteletben kell tartani” – mondta a WDR 5 rádióállomáson, biztosítva, hogy pártja „kész a tárgyalásra”. „Mindenkivel beszélni fogunk, aki Türingia vagy Szászország mellett van.” Hogy hol vannak átfedések más pártokkal, azt „a végén meg kell majd nézni” – mondja Chrupalla.

Időközben szoftverhiba miatt elvettek egy mandátumot az AfD-től Szászországban, így már nem tudnak blokkoló kisebbség lenni.

Furcsa koalíció jöhet

Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök lehetségesnek tartja a CDU és az SPD, valamint a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) koalícióját a tartományi választások után. „Nem lesz könnyű, időbe telik, de lehetséges – mondta a Deutschlandfunk rádióban. – Ezt az országot akarom szolgálni, stabil kormányt akarok adni ennek az országnak” – hangsúlyozta Kretschmer, akinek jó esélye van arra, hogy tartománya miniszterelnöke maradjon. Az ehhez vezető út azonban nem lesz könnyű, és hónapokig tartó tárgyalásokat jelenthet a lehetséges koalíciós partnerekkel. A BSW-vel való esetleges együttműködéssel kapcsolatban azt mondja: „Nem Wagenknecht asszonnyal kötünk koalíciót, hanem olyan emberekkel, akiket a szász tartományi parlamentbe választottak.”

Bár Sahra Wagenknecht szeretne részt venni a türingiai kormányalakításban, nem akar miniszter lenni. „Én személy szerint nem törekszem arra, hogy miniszter legyek, mert az én helyem a Bundestagban van” – mondta a Welt TV-nek. Feladata az, hogy a Sahra Wagenknecht-koalíciót (BSW) egy erős frakcióval vezesse be a Bundestagba – mondta a következő parlamenti választásokra való tekintettel. Wagenknecht Türingia esetében azt mondta: Természetesen kormányt akarunk alakítani, de akkor a CDU-nak is felénk kell mozdulnia, hogy teljesíteni tudjuk, amit a választóknak ígértünk. Egy rossz összetételű kormányra nem állunk rendelkezésre.”

Amira Mohamed Ali, a BSW társelnöke új szövetségi választásokat követelt. „Most úgyis egy év múlva vannak rendes szövetségi választások – ha hamarabb lenne változás, azt üdvözölnénk” – mondta az NTV Frühstart című műsorában. A tartományi választások eredménye egyértelmű jelzés a baloldali kormány számára, hogy a lakosság körében jelentős az elégedetlenség.

Időközben CDU frakcióvezető-helyettese, Karin Prien kiállt pártja azon döntése mellett, hogy elutasítja az AfD-t és a Baloldali Pártot. „Meg kell néznünk, hogy helyben meg tudunk-e állapodni az ottani szereplőkkel, ami aztán lehetővé teszi, hogy valamilyen kormányt alakítsunk – magyarázta a Phoenix hírcsatornán pártja azon döntésére utalva, hogy kizárja az együttműködést az AfD-vel és a Baloldali Párttal. – A döntés megszületett” – mondta a kereszténydemokrata politikus. Türingiában Prien a csúcsjelölt Mario Voigt tárgyalási készségére számít. „A mi határozataink keretében kezdi meg a tárgyalásokat. Aztán majd meglátjuk, milyen konstellációk lehetségesek.”

Markus Söder bajor miniszterelnök Németország 1990 utáni történetében fordulópontnak nevezte az AfD jó szereplését a tartományi választásokon.

„Ez már fordulópont. Még akkor is, ha a közvélemény-kutatások ezt már jelezték: amikor a választási eredmény valósággá válik, akkor az ember rájön, hogy mi változott Németországban” – mondta a CSU politikusa a Bayern 2 rádióállomásnak. Söder nem nyilatkozott kifejezetten arról, hogy a CDU-nak Türingiában ragaszkodnia kell-e a baloldallal való összeférhetetlenségről szóló döntéséhez.

„A fontos cél most az kell, hogy legyen, hogy stabil kormányt alakítsanak, amely aztán valamit el is tud érni – mondta. Söder szerint érthető, hogy a CDU-nak fenntartásai vannak a baloldallal és a BSW-vel való együttműködéssel kapcsolatban. – Ez normális esetben teljesen elképzelhetetlen lenne. De az elképzelhetetlen tegnap demokratikus valósággá vált.”

Söder szerint a berlini közlekedési lámpás koalíció felelős az AfD felemelkedéséért. „A közlekedési lámpa egy füstölgő romhalmaz keleten.”

A CDU bejelentése egyébként még nehezebbé teheti a kormányalakítást. Boris Rhein, a CDU Hessen tartományi miniszterelnöke katasztrofálisnak nevezte a berlini koalíció teljesítményét: „Ez a közlekedési lámpakoalíció egyértelműen csődbe ment, Németországnak tartással, profillal rendelkező politikára van szüksége.”

Amit Markus Söder miniszterelnök Bajorországban tesz, az a berlini közlekedési lámpás rendszer teljes ellentéte – mondta. A CDU/CSU készen áll a kormányzásra – tette hozzá.

Elegük van a keletnémeteknek, főleg a fiataloknak

Sok keletnémet választópolgár azt mondja, hogy több mint három évtizeddel a nemzeti újraegyesítés után egyre inkább kiábrándul a főáramú politikából. Sokan továbbra is úgy érzik, másodrangú állampolgároknak tekinti őket Berlin.

Az AfD kiépített egy olyan törzsközönséget keleten, amely már nem csak a többi párttal szembeni csalódottság miatt, hanem meggyőződésből szavaz rá” – mondta André Brodocz professzor, a türingiai Erfurti Egyetem politológusa.

Elolvasom a cikket