Trump: Az Ukrajna-politikája „sebezhetővé” teszi az Egyesült Államokat

Trump szerint az amerikai hadianyagraktárak is majdnem üresek voltak, amikor 2017-ben átvette az elnöki széket. Azt mondta, hogy négyéves hivatali ideje alatt sikerült azt feltöltenie.

„Most pedig nincs lőszerünk. Mit szólna, ha Hszi elnök ott ülne, és azt mondaná, hogy Amerikának nincs lőszere? Annyira sebezhetők vagyunk” – mondta a volt elnök.

Arra a kérdésre, hogy újraválasztása esetén tervezi-e a „kimerült” hadsereg újjáépítését, Trump rámutatott, hogy hat hajó „szárazdokkolásra kerül, nem azért, mert használhatatlanok, hanem mert nem kapnak matrózokat”.

„Nincsenek matrózok. Azt is bejelentették, hogy nagyon kevés a lőszerünk” – mondta az elnökjelölt, bár nem részletezte, hogy milyen bejelentésekre utalt.

Az amerikai kongresszus Nemzeti Védelmi Stratégiával Foglalkozó Bizottsága által július végén kiadott 312 oldalas értékelés azonban arra figyelmeztetett, hogy az amerikai hadseregnek „hiányoznak mind a képességek, mind a szükséges kapacitás ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy elrettentő és győzelemre képes a harcban”.

Trump azt javasolta, hogy az Egyesült Államoknak nem kellene ilyen információkat felfednie ellenségei előtt, és lehordta azt a „hülye embert”, aki bejelentette, hogy a lőszerek elfogytak.

„Ezt adjuk át az összes emberünknek szerte a világon, különösen Ukrajnában. Több milliárd dollárnyi anyagot adunk nekik” – mondta.

Washington jelentős gazdasági és katonai segélyt nyújt Ukrajnának, ami bírálatot váltott ki az orosz tisztviselők részéről, akik azzal vádolták az Egyesült Államokat, hogy közvetlen szerepet játszik a konfliktusban.

Trump korábban azt állította, hogy Kamala Harris alelnök, aki júliusban vállalta a demokrata jelölt szerepét, folytatni fogja a főnöke által megkezdett „végtelen háborút”. A volt elnök azonban nem lobbizott kongresszusi szövetségesei mellett, hogy az év elején blokkolja a Kijevnek szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagot. Akkor azt mondta, hogy a jövőben inkább támogatná, hogy pénzt adjon kölcsön, mintsem ajándékozzon Ukrajnának.

Elolvasom a cikket