Zelenszkij és vezérkara szigorú utasítást kapott az USA-tól

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a múlt héten találkozott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel a Pentagonban, hogy további katonai segélyekről tárgyaljanak. A találkozó során Umerov állítólag bemutatott egy listát azokról „nagy értékű” célpontokról, amelyeket Kijev amerikai gyártmányú fegyverekkel szeretne támadni, mélyen Oroszország belsejében. Egy amerikai védelmi tisztviselő azonban azt mondta a csatornának, hogy az ukrán „kívánságlistán” szereplő célpontok közül sok a rakéták hatótávolságán kívül van, mivel Moszkva a nagy értékű eszközeit a fronttól távolabb helyezte át – írja a Mandiner.

„Washington egyértelművé tette, hogy Kijev ne számítson újabb jelentős mennyiségű ATACMS szállítására, mert az amerikai készletek végesek és a fegyver gyártási ideje hosszú” – írta a CNN. A tisztviselő megjegyezte, hogy Ukrajna eddig is csak „nagyon korlátozott” mennyiséget kapott ezekből a rakétákból.

Az amerikai kormány úgy tűnik meghúzta a vörös vonalat az oroszországi mélységi csapásokkal szemben Ukrajna számára, miután június elején az egyik, kazettás robbanófejjel felszerelt ATACMS rakéta egy krími strandon csapódott be.

Moszkva a támadást követően felvetette, hogy válaszul felfegyverzi az Egyesült Államokkal szemben ellenséges „államokat és entitásokat” szerte a világon.

Patrick Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője a múlt héten egyértelművé tette, hogy Washington álláspontja nem változott, ami azt jelenti, hogy Ukrajna használhatja az Egyesült Államok által szállított fegyvereket a határokon átnyúló orosz támadások elleni védekezésre, de nem használhatja az Egyesült Államok által orosznak elismert területen fekvő célpontok ellen.

Elolvasom a cikket