A NATO figyelmeztette tagállamait

Kijev többször kérte nyugati támogatóit, hogy lőjék le az orosz rakétákat és drónokat a légterében, mivel saját légvédelme lecsökkent. Varsóval júliusban írtak alá egy erre vonatkozó biztonsági paktumot.

„A NATO nem részese a konfliktusnak, és nem is lesz részese” – mondta a szövetség szóvivője az Europa Press spanyol hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a blokk felelőssége „az eszkaláció megakadályozása”.

Bár a szövetség minden tagjának joga van megvédeni a saját légterét, „szorosan konzultálniuk kell” a többiekkel, ha ez „hatással lehet a NATO egészére – mondta a szóvivő.

Kommentárjaik Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Financial Timesnak adott interjúját követték, amelyben támogatta az Ukrajna feletti égbolton lévő orosz célpontok lelövésének ötletét.

„Amikor ellenséges rakéták a légterünkbe való behatolás útján vannak, ez legitim önvédelem lenne, mert ha egyszer átlépik a légterünket, akkor jelentős a kockázata annak, hogy a törmelék valakit megsebesít” – mondta Sikorski az FT-nek.

„A NATO-tagság nem írja felül az egyes országok felelősségét a saját légterük védelméért – ez a mi saját alkotmányos kötelességünk” – magyarázta Sikorski.

Varsó és Kijev júliusban védelmi paktumot írt alá, amely az orosz rakéták és drónok „lehetséges elfogásának ésszerűségét és megvalósíthatóságát célzó” megbeszélésekről rendelkezik, de Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter fenntartotta, hogy erre nem kerülne sor a NATO jóváhagyása nélkül.

Mircea Geoana, a NATO leköszönő főtitkárhelyettese az FT-nek azt mondta, hogy a blokk tiszteletben tartja minden tag „szuverén jogát a nemzetbiztonság megvalósítására, de mindig konzultálnak, mielőtt belemennek valamibe, aminek mindannyiunkra nézve következményei lehetnek”. Lengyelország mindig is „kifogástalan” volt, amikor ilyen konzultációkról volt szó – tette hozzá Geoana.

Geoana szerint a NATO-nak „mindent meg kell tennie, hogy segítsen Ukrajnának, és mindent meg kell tennie, hogy elkerülje az eszkalációt”.

Az Europa Press szerint a múlt héten Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter Brüsszelben tárgyalt a NATO tisztviselőivel a „légvédelmi pajzs” terveiről.

Elolvasom a cikket