A német választók ajtót mutattak Scholznak

Scholz szociáldemokratái (SPD) Szászországban a negyedik, Türingiában pedig az ötödik helyen végeztek, mindkét régióban vesztettek a jobbközép Kereszténydemokrata Unióval (CDU), a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) és az újonnan alakult baloldali Sahra Wagenknecht Szövetséggel (BSW) szemben.

„A németek azt mondták Scholznak: „Távoznod kellene” – írta Vologyin hétfőn a Telegramon. A továbbiakban úgy vélte, hogy a választási eredmények a jelenlegi berlini kormány népszerűtlenségéről tanúskodnak.

„A szászországi és türingiai választási eredmények alapján nehéz elképzelni, hogy Scholz és kormánya még egy évig képes lesz kormányozni Németországot” – írta. „A választások megmutatták, hogy Németország polgárai nem akarják elveszíteni saját országukat”.

Vologyin azzal vádolta Scholzot, hogy az orosz energiaexport szankciókkal való megcélzásával károsította a német gazdaságot, és hogy „belerángatta országát az ukrajnai háborúba” azzal, hogy katonai és pénzügyi segítséget nyújtott Kijevnek. „Mindez a gazdasági stagnálás és a hatástalan migrációs politika közepette történik” – írta Vologyin.

A kancellár hétfőn újságíróknak nyilatkozva elismerte, hogy az eredmény csalódást okozott pártja számára. „A vasárnapi választási eredmények keserűek” – mondta Scholz, akit a Deutsche Welle idézett. „És mégis, az SPD összetartott”.

Felszólított „minden demokratikus pártot”, hogy alakítsanak koalíciós kormányt „az AfD jobboldali szélsőségesek nélkül”. Ez különösen nehéz lenne Türingiában, ahol az AfD a szavazatok 32,8 százalékával az első helyen végzett, ami az első győzelmét jelentette egy tartományi választáson. A ZDF televízió szerint, ha a CDU, az SPD és a BSW összefog, akkor is egy mandátum hiányzik a tartományi parlamenti többséghez. A másik lehetőség az lenne, ha a CDU a BSW-vel és a baloldali párttal (Die Linke) fogna össze. A kereszténydemokraták azonban már régóta elutasítják a baloldallal való partnerséget.

A BSW Szászországban (11,8%) és Türingiában (15,8%) a harmadik helyen végzett. A pártot Sahra Wagenknecht veterán politikus alapította, aki tavaly vált meg a baloldallaltól. Az AfD-hez hasonlóan Wagenknecht is „az ellenőrizetlen migráció befejezését” követelte, és felszólalt az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások ellen.

Elolvasom a cikket