Az új nevettető

Most, hogy a Demokratikus Koalíció népszerűsége süllyed, mint a nyeletlen fejsze, amelyhez a DK-s Kiss László, a 18 milliós korrupciós pénz zsebre tételével gyanúsított s most letartóztatásban lévő óbudai polgármester viselt dolgai is hozzájárultak, Vadai Ágnes új produkcióval lepte meg a közvéleményt.

Akik követik a híreket, és van érzékük a realitáshoz – s nem elfogultak, illetve se látni, se hallani nem képes DK-sok, akik csak Gyurcsány mondandójára izgulnak fel, ha igaz, ha nem –, azok jót mosolyoghatnak Vadai tréfáihoz hasonló megnyilvánulásain.

Emlékszünk, először a Demokratikus Koalíció azt állította, hogy bizonyítéka van arra, hogy Kiss László egy szervezett, politikai akció áldozata. A párt alelnöke, frakcióvezető-helyettese, Vadai Ágnes 48 órát adott, hogy nyilvánosan jelentkezzenek a megrendelők. A Népszava vastag főcímben tálalta az ügyet. Ezt írta: „48 órás ultimátumot adott a Fidesznek a Demokratikus Koalíció, hogy nyilvánosság elé álljanak azok, akik megrendelték az óbudai polgármester elleni büntetőügyet.” Egy másik főcím, ugyancsak a Népszavából: „Gyurcsány Ferenc: Kiss László egy szervezett akció áldozata lett.” Idézet a cikkből: „Kiss Lászlót börtönbe akarták vinni, hogy uralhassák Óbudát. Az ő szemükben Kiss László legnagyobb bűne, hogy nyert.”

Időközben Kiss Lászlót le is tartóztatták, a Központi Nyomozó főügyészség pedig közölte: „Semmilyen felső vagy akár más rangú állami vezető nem rendelt meg büntetőeljárást, hanem egy befolyással üzérkedő bűnöző próbált megzsarolni egy vállalkozót. A szóban forgó személlyel szemben az ügyészség a nyomozást lefolytatta, a tényállást tisztázta és vádat emelt.”

Zamecsnik Péter, Kiss László jogi képviselője, kijelentette: szerinte a nyomozati iratokból nem olvasható ki, hogy Kiss László politikai leszámolás áldozata lenne. A dokumentumok csak a büntetőeljárásban szereplő iratokat tartalmaznak, nem lehet belőlük következtetni semmilyen politikai befolyásolásra. De hozzátette, korábban voltak olyan ügyei, amelyeknél látható vagy érezhető volt, hogy a politika belefolyt az eljárásba.

Azóta tudjuk, hogy a mi újdonsült bohócunk igyekezett az ügyészséget is megnevettetni. Vadai Ágnes a sajtónak jegyzőkönyvrészleteket mutatott be, amelyekben egy gyanúsított beszámolt arról, miszerint egyik társát megkereste egy felső vezető azzal, hogy állami érdekből meg kell buktatni az óbudai polgármestert. Ez az a bűnöző, akiről az ügyészség fentebb beszélt. Vadai Ágnes tehát meglehetősen benézte a dolgot.

Hacsak nem szándékosan használta a történetet arra, hogy felhívja a figyelmet a csökkenő népszerűségű Demokratikus Koalíció harciasságára.

Azért lehetett szüksége talán arra is, hogy Polt Péter rendkívül gyors meghívása alapján úgy akarta viszonozni az előzékeny fogadtatást, ha két társával együtt, éles Facebook-közvetítés révén világgá kürtöli, mi zajlik a tárgyaláson.

Mások szerint így akarta megúszni, hogy bizonyítani kelljen valótlan állításait.

Egyébként a DK-ban nem ő az első, aki ilyen tréfával szórakoztatta a nagyérdeműt.

Gyurcsány például 2017-ben óriási konteót adott elő Orbán titkos svájci bankszámlájáról. 72 órás ultimátumot is adott a jelenlegi miniszterelnöknek, hogy tisztázza magát. Ám mivel konkrétumok nem hangoztak el, Orbán annyival intézte el a dolgot, hogy „a volt kormányfőnek nem jogi természetű, hanem más jellegű segítségre van szüksége”.

A közelmúltban pedig Dobrev Klára lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, és közölte, hogy az ügyészségnek is átadja az iratokat, amelyek szerinte bizonyítják a bűncselekményt, hogy az államfő magyar termőföld külföldi kézre játszásában működött közre. Természetesen ez is alaptalan vádaskodásnak bizonyult.

Szóval, van itt kérem felhozatal bohócokból szép számmal.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket