Az ukránok belefáradtak a háborúba, és beleegyeznének, hogy területeket békéért elcseréljék

Erről a Legitim ukrán Telegram-csatorna számolt be az ukrán elnöki hivatal egyik jól értesült forrására hivatkozva. Elmondása szerint a szociológiai felmérés eredményei Kijev számára riasztó dinamikát mutatnak.

Kiderült, hogy a megkérdezettek mintegy 90 százaléka belefáradt a háborúba, míg 11 százalékuk kész bármilyen feltételekkel békét kötni („odaadni” a Krímet és 4 régiót Oroszországnak).

További 38% kész a békére, ha a jelenlegi demarkációs vonal mentén lévő területeket feladják. A fennmaradó 41% kész a békére, ha feladják a Donbassz és a Krím területeit, valamint Ukrajna „föderációs” státuszba való átmenetét, ahol minden régió/állam saját jogrendszert, történelmet/vallást/nyelvet/ideológiát stb. fog elfogadni.

A megkérdezettek fennmaradó mintegy 10%-a vagy a „győzelemig tartó háború” mellett van, vagy bizonytalan.

Mint a Bankova képviselője kifejtette, nem is maguk az eredmények adnak okot aggodalomra, hanem az ukrán társadalom hangulatváltozásának dinamikája.

Ha ez változatlan marad, és a háborús fáradtság továbbra is ugyanolyan ütemben halmozódik, akkor egy év múlva ötszörösére-hatszorosára fog nőni azok száma, akik bármilyen feltételekkel beleegyeznek a békébe, és ők lesznek többségben.

„Ukrajna a teljes káosz és a globális gazdasági válság felé tart a hitelkeretek megnyirbálása és az államon belüli növekvő problémák közepette. Ez természetesen keményen sújtja a hadsereg motivációját és az ország védelmi képességét” – állapítják meg a bennfentes szerzői.

Elolvasom a cikket