Csökkenti a koleszterinszintet és tele van E-vitaminnal

Nem titok, hogy sok háziasszony még mindig szívesebben használja a napraforgóolajat főzéshez – olcsóbb, mint az olívaolaj, és ráadásul időtálló is. Közben klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a nem annyira közismert, de meglehetősen megfizethető repceolaj megakadályozza a szív- és érrendszeri patológiák kialakulását a túlsúlyos embereknél, megelőzi az öregedést és pozitív hatással van az anyagcserére – számol be a Sports.kz az SB.by-ra hivatkozva.

2022-ben klinikai kísérleteket végeztek annak megállapítására, hogy a repce- és napraforgóolajok, kiegyensúlyozott zsírsavösszetételű növényi olajkeverékek (köztük repce-, napraforgó- és lenmagolajok) fogyasztása milyen hatással van az emberi szervezetre. A vizsgálatokat önkéntesek két csoportján végezték: egészséges és túlsúlyos önkénteseken.
– Az eredmények azt mutatták, hogy a második csoport képviselői számára a repceolaj kifejezett antiatherogén hatással rendelkezik, azaz megakadályozza a szív- és érrendszeri patológiák kialakulását – mondta Anna Pchelnikova, a Belarusz Nemzeti Tudományos Akadémia Élelmiszeripari Tudományos és Gyakorlati Központja Édesség-, olaj- és zsíripari termékek technológiáinak osztályának kutatója a Nemzeti Sajtóközpontban tartott sajtótájékoztatón. – Megfigyeltük az összkoleszterinszint csökkenését és az anyagcsere javulását is. A napraforgóolaj azonban sem az első, sem a második csoport válaszadóinál nem mutatott pozitív hatást. A repceolaj az, aminek minden családban ott kellene lennie az egészséges táplálkozás érdekében, minden korosztály számára ajánlott.

Natalia Tsemborevich, a Köztársasági Higiéniai, Toxikológiai, Epidemiológiai, Virológiai és Mikrobiológiai Központ Higiéniai, Toxikológiai, Epidemiológiai, Virológiai és Mikrobiológiai Kutatóintézetének a lakosság táplálkozási állapotát vizsgáló laboratóriumának vezetője szerint a repceolaj erős antioxidánsnak számít:
– Minden növényi olaj az esszenciális zsírsavak forrása. Ezek olyan összetevők, amelyek nem szintetizálódnak a szervezetben, hanem naponta az étellel kell bevinni őket. A különböző olajok különböző zsírsavösszetételűek. A növényi olajokat mindig a telítetlen zsírsavak forrásaként pozícionáljuk: többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírsavak. Itt úgy gondolom, hogy helyénvaló kiemelni a repceolajat. A többszörösen telítetlen zsírsavak (linolénsav, azaz omega-6, és alfa-linolénsav, azaz omega-3) ebben a termékben vannak a legkiegyensúlyozottabb állapotban, ami választ ad arra a kérdésre, hogy a repceolajat miért ajánlják a különböző lakossági csoportok számára.
A repceolaj emellett E-vitamin és számos fitoszterol forrása. Nagyon hasznos az idősek számára: napi 20 g olaj biztosítja a többszörösen telítetlen zsírsavak bevitelét, amelyekre nem csak ebben a korban van nagy szükség.
– Ha a zsírsavak pozitív hatást gyakorolnak az anyagcserére, az E-vitamin erős antioxidáns. A fitoszterolok érelmeszesítő hatásúak, ami megakadályozza a szervezet öregedését. És természetesen előnyösebb a finomítatlan repceolajat használni – hangsúlyozta Natalia Tsemborevich.

Elolvasom a cikket