Egyre többen választják a szakképzést

MH/ MTI
2024. szeptember 3. kedd. 21:12

Felidézte, hogy a magyar szakképzésben olyan tartalmi és pedagógiai módszertani fejlesztések valósultak meg, amelyeket a tanulók szeretnek, a vállalatok pedig elvárják, hogy a munkaerőpiacra kerülő végzős diákok rendelkezzenek a szükséges kompetenciákkal.

A helyettes államtitkár elmondta, a szakképzésbe jelentkező fiatalok nemcsak szakmát, hanem ágazatot választanak.

A jelentkezők körében a legkedveltebb ágazatok között említette a turizmust, vendéglátást, a gépészetet, elektronikát, a kereskedelmet, az építőipart, a gazdálkodás és menedzsmentet, a szépészetet, az oktatást, egészségügyet. Pölöskei Gáborné szerint a magyar szakképzés jó karrier utat kínál, mert az innen kikerülők egyrészt jó álláslehetőséget találnak a munkaerőpiacon, másrészt bekerülhetnek a felsőoktatásba.

Példaként említette, hogy az okleveles technikus területen tanulók nemcsak érettségi bizonyítványt kapnak, hanem egyetemi kreditpontokat is. A szakképzésért felelős helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a vállalatok segítséget adnak a szakképzésben. A szakoktatás nem tud lépést tartani a gyorsan változó technológiai, a technikai fejlődéssel, ezeket az ismereteket a duális képzés keretében a vállalatoknál, a gyakorlati képzésben sajátítják el a tanulók. Kitért arra, hogy a legtöbb ágazatban szükség van a digitális kompetenciára.

Ennek kialakulását azzal is segítik, hogy digitális tananyagokat készítenek. Jelenleg mintegy 700-720 digitális tananyag van a szakképzésben, ebből 500 szakmai, 200 pedig közismereti. Hozzátette, a digitális tananyagok előnye, hogy gyorsan tudja követni a változásokat, így rugalmas, dinamikus tudásátadásra ad lehetőséget.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a tapasztalatok azt mutatják, az átalakult szakképzésbe nemcsak többen, hanem jobb képességű tanulók jönnek. Pölöskei Gáborné arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakképzésből mintegy 20 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, és fel is veszik őket. Azt szeretnék, hogy a technikum a mérnökképzés előszobája legyen – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A magyar szakképzés eredményessége a nemzetközi szakmai versenyeken elért kiváló eredményekben is megmutatkoznak – mondta a szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

Elolvasom a cikket