Ez az étel rontja az egészséget

MH
2024. szeptember 3. kedd. 10:21
Frissítve: 2024. szeptember 3. 10:24

„A tudósok rájöttek, hogy milyen étel veszi el az egészségét mindössze egy hónap alatt azáltal, hogy megváltoztatja a vérét” – áll az RG.ru weboldalon megjelent cikk címében.

Amint azt az Oxfordi Egyetem tudósai megállapították, az új kutatások kimutatták, hogy a különféle croissant-ok, sütemények vagy más, telített zsírokban gazdag élelmiszerek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – mindössze egy adag elég hozzá naponta.

Az önkénteseket két csoportra osztották. Az első csoportba tartozó emberek több hétig megengedték maguknak a telített zsírokat tartalmazó ételeket – különféle desszerteket. A második csoportba tartozó résztvevők zsírokat kaptak, főleg halból, diófélékből és olívaolajból.

A Pronews.gr szerint azoknál, akik magasan feldolgozott, magas telített zsírtartalmú ételeket fogyasztottak, egyértelműen romlottak a legfontosabb egészségügyi mutatók, és változást mutattak a vérükben.

Összességében ezek a szív- és érrendszeri és anyagcsere-problémák magasabb kockázatával jártak együtt. Így romlott az össz- és a „rossz” koleszterin szintje (átlagosan 10 százalékkal), és nőtt a zsír százaléka a májban.

A többszörösen telítetlen zsírokat fogyasztók viszont 10 százalékkal csökkentették az össz- és az LDL-koleszterinszintet.

Nikola Srnik kutatásvezető megjegyezte, hogy „az elfogyasztott zsír típusa fontosabb a szív egészsége szempontjából, mint az elfogyasztott zsír mennyisége”.

„A legfontosabb megállapítás azonban az, hogy milyen gyorsan következnek be a veszélyes változások” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy három hét néha elég ahhoz, hogy a túlsúly megjelenése nélkül is megnőjön a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Elolvasom a cikket