Ezek a magvak csökkentik a koleszterinszintet és a trombózis kockázatát

Milyen magvakra érdemes elsősorban odafigyelni?

Tökmag

A legtöbb magnéziumot tartalmazzák, ami nagyon fontos az egészséges csontok, a normális vérnyomás és az erős idegrendszer szempontjából. A tökmagok segítenek a vércukorszint szabályozásában is, és csökkentik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – írja a Sports.kz.

Ezenkívül a tökmagban sok szilícium, foszfor, vas, mangán, réz, króm és cink található. Fitoszterolokat tartalmaznak, amelyeknek köszönhetően segítenek csökkenteni a vér rossz koleszterinszintjét és védenek az érelmeszesedés ellen.

A magok összetételében lévő nagy mennyiségű esszenciális zsírsavaknak köszönhetően erősítik a szívet és az ereket. A bennük lévő K-vitamin segíti a vérképzés folyamatát, az E-vitamin pedig szabályozza a véralvadást és csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát.

A tökmag pedig egy egyedülálló aminosavat, a cucurbitint is tartalmazza, amely tökéletesen segít egyes paraziták ellen.

Lenmag

A napi tiaminérték 110%-át tartalmazzák. Ez a vitamin fontos a szervezet megfelelő szénhidrát- és zsíranyagcseréjéhez. Segíti az idegrendszer működését, és fontos a szív és az érrendszer egészségéhez.

Vannak más okok is, amiért a lenmag rendszeresen bekerül a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő emberek számára legjobb élelmiszerek közé. Omega-3 és alfa-linolénsavat tartalmaznak. Ezek a vegyületek segítenek csökkenteni a gyulladást az artériákban, és védik a szív- és érrendszert. Ez a magfajta pedig arginint is tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely segít megerősíteni a szívet és az immunrendszert.

Ezenkívül a lenmag más értékes nyomelemeket is tartalmaz: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, mangánt, rezet.

Köménymag

A kömény egyik fő előnye, hogy sok antioxidáns anyagot tartalmaz. A köménymag timokinont tartalmaz, amely csökkentheti a nehézfém-mérgezésből származó oxidatív stresszt, az érelmeszesedés kockázatát, valamint védi az agy- és májsejteket.

A kömény antiallergén hatóanyagként is ismert.

Szezámmag

A szezámmag tele van ásványi anyagokkal: kalcium, szilícium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, szelén, cink – és ez nem teljes lista. Ezen kívül értékes antioxidáns szezaminnal rendelkezik, amely segít lassítani a sejtek öregedését.

A szezám hasznos a kognitív funkciók szempontjából: aktiválja az agyat, segít, hogy figyelmesebbé váljunk. A termék segít az álmatlanságban is. A magokat azoknak kell felvenniük a menüjükbe, akik javítani szeretnék a gyomor-bélrendszer működését. Hasznos a szezám fogyasztása és a mérgezés utáni felépülési időszakban.

Napraforgómag

Valószínűleg már legalább egyszer kipróbálta életében ezeket a magokat. Nagyon hasznos lehet, ha „elpattintod” őket. Például E-vitamin-tartalomban az első három vezető között vannak. Ennek köszönhetően segít a magas vérnyomásban, megakadályozza a véralvadást.

A magokban is sok B1, B6, B9, PP vitamin, valamint nyomelemek: kalcium, magnézium, foszfor, mangán, réz, szelén, cink található.

A terhes nőknek és a szoptatós anyáknak elsősorban a napraforgómagra kell figyelniük. Erősítik az anya és a baba immunitását, serkentik a szoptatást, csökkenthetik a szülés utáni depresszió kockázatát, és segíthetnek a súlyos mérgezéseknél.

Elolvasom a cikket