Ezek a top gyulladáscsökkentő élelmiszerek

Julie Jennings ergoterapeuta azt javasolta, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők figyeljenek oda az étrendjükre. „Bizonyos összetevők bizonyítottan csökkentik a gyulladást, erősítik az immunrendszert és a csontokat” – jegyezte meg.

A gyulladás és az ízületi gyulladás ellen ható élelmiszerek

Zsíros halak: a zsíros halak különösen jót tesznek az agy egészségének, de gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek enyhíthetik az ízületi gyulladásos fájdalmakat.

Ráadásul omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek a szervezetben gyulladáscsökkentő vegyületekké alakulnak át. Ezek a vegyületek segíthetnek megfékezni a gyulladásos citokinek termelését, amelyek hajlamosak a porcok pusztítására és hozzájárulnak az ízületi gyulladáshoz.

Lenmag: gazdag forrása az alfa-linolénsavnak (ALA, a növényi omega-3 zsírsavak egyik típusa).

Ezeket a magvakat nagyon könnyű beépíteni az ételekbe – csak szórja a gabonapehelyre vagy a zabkásába reggeli közben, adja hozzá opcionális összetevőként a sütőipari keverékekhez.

Bogyós gyümölcsök: tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek elengedhetetlenek a jó egészséghez. A bogyókban található természetes antioxidánsok segíthetnek megelőzni az ízületi gyulladást azáltal, hogy felveszik a harcot a szervezetben lévő szabad gyökökkel, amelyek károsíthatják a sejteket és elősegíthetik a gyulladást.

Érdemes házi turmixokat készíteni, hogy több bogyós gyümölcsöt adjon az étrendjéhez. Nemcsak finomak, de remek frissítő is a meleg nyári hónapokban. Az áfonya, a málna és a goji bogyók köztudottan több antioxidánst tartalmaznak.

Olívaolaj: az olívaolaj egy oleokantál nevű vegyületet tartalmaz, amely hasonló hatással lehet a szervezetre, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), például az ibuprofen.

Az oleokantál feltehetően gátolja a COX enzimek aktivitását, csökkenti a gyulladáskeltő anyagok termelését, és segít megelőzni a gyulladást és a kapcsolódó ízületi gyulladásos fájdalmat.

A szakértő megjegyezte, hogy a testmozgás fontos szerepet játszik az ízületi és izommerevség megelőzésében. Ezért fontos a gyakori séta, úszás és kerékpározás.

Elolvasom a cikket