Hegedűs D. Géza lett a nemzet színésze

„Hegedűs D. Géza (eredetileg Hegedűs Géza, Ibrány, 1953. május 7. ) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektorhelyettese, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, továbbá a Magyar Színházi Társaság elnökségének és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak (NEÉT) tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja” – olvasható a Nemzeti Színház Facebook oldalán.

„A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Hegedűs D. Gézát a július 30-án elhunyt Király Levente helyére választották” – tette hozzá a teátrum.

Ebben az évben már harmadjára gyűltek össze a tagok, először az év elején elhunyt Benedek Miklós helyére választották meg Csikos Sándort. Legutóbb pedig május 3-án, Tordy Géza márciusi halála után, Kulka János kapta meg a kitüntető címet.

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése terén kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át.

Elolvasom a cikket