Jót tesz a vérnek és a látásnak

Aki törekszik a helyes táplálkozásra, az tudja, mennyire fontos, hogy a zöldek is bekerüljenek az étrendjébe. Az egyik lehetőség a spenót. Előnyeiről, valamint a felhasználás néhány árnyalatáról az ONT TV-csatorna adásában meséltek, számol be a Sports.kz az SB.by-ra hivatkozva.

Dmitrij Sevcov, a „Belarusz Orvosok Szövetsége” közhasznú egyesület elnöke elmondta, hogy a spenót a zsírban oldódó A-vitamin-tartalom tekintetében a legjobb növények közé tartozik.

„Emellett az egyik legjobb forrása a K-vitaminnak, amely a jó véralvadáshoz szükséges. A zöldségfélék közül a spenót tartalmazza a legmagasabb fehérjetartalmat. Emellett levelei jót tesznek a látásnak, javítják a bőr és a haj állapotát. A spenót remekül használható köretek, levesek, rakott ételek, pitetöltelékek, palacsinták vagy pizza hozzáadására. A zöldséget pitatésztához vagy laposkenyér tésztához is hozzá lehet adni” – jegyezte meg.
Ugyanakkor ne feledkezzünk meg az ellenjavallatokról sem.
„Ezek közé tartoznak a krónikus vesepatológiák, a köszvény, a reumás ízületi gyulladás, a gyomorfekélybetegség. Az ilyen problémákkal küzdő betegeknek nem szabad spenótot adniuk az étrendjükbe. Orvosi ellenjavallatok hiányában az egészség, a fiatalság és a szépség megőrzése érdekében ajánlom e zöld rendszeres fogyasztását” – mondta Dmitri Shevtsov.
Snezhana Kavrigo, a minszki városi egészségügyi központ vezetője hozzátette, hogy a spenótfogyasztás napi normája 75-90 mg.
„Ha inkább por formájában fogyasztjuk, napi 1-3 teáskanálnyi mennyiség is elegendő. A spenótot a lehető leghamarabb érdemes fogyasztani. Lyukacsos polietilénzacskóban tároljuk a hűtőszekrényben, de 4-5 napnál tovább ne” – mondta.

Elolvasom a cikket