Mennyi igazság van abban, hogy a bor védi a szívünket?

A vörösbor szívvédő ereje

A vörösbor gyakran kerül a középpontba, amikor a bor lehetséges egészségügyi előnyeiről beszélünk. A vörösbor gazdag, rubinvörös árnyalatai a szőlőhéjból származnak, amely az erjedés során érintkezésben marad a lével. Ez a folyamat antioxidánsokkal, többek között a vörös szőlő héjában található rezveratrol nevű vegyülettel tölti fel a bort.

A wine.co.za szerint a vörösborban nyolcszor több antioxidáns van, mint a fehérborban. Az antioxidánsokat egészségügyi előnyökkel hozták összefüggésbe, többek között a szívbetegségek elleni védelemmel és valószínűleg a hosszú élettartammal.

A Health.com kutatása, Cynthia Sass író megosztotta a wine.co.za cikkét, amely szerint a resveratrol antioxidánsként működik, és védelmet nyújt a szívbetegségek ellen azáltal, hogy csökkenti a „rossz” koleszterinszintet és növeli a „jó” koleszterinszintet. Ezenkívül ez a vegyület lassíthatja a szívműködés korral járó hanyatlását, és csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Akik élvezik egy jó Pinot Noir ízét, örömmel fogják tudni, hogy literenként akár 16 milligramm resveratrolt is tartalmazhat.

A narancsborok felemelkedése

Míg a vörösbor ellopja a reflektorfényt, a narancsbor az egészségügyben szorosan a második helyen áll. A „vörösként készített fehérbor” néven ismert narancsbort fehér szőlő héjával és magjával együtt erjesztve állítják elő. Ez adja a bor jellegzetes narancsos árnyalatát és a vörösborhoz hasonló antioxidáns-profilját.

Ezek az antioxidánsok, különösen a polifenolok, jótékonyan hatnak a szív egészségére, és védelmet nyújthatnak a szívbetegségek ellen. Ha tehát bővíteni szeretné borrepertoárját, a narancsbor kiváló választás lehet mind az ízlésének, mind a szívének.

Rosé

A meleg időjárási borok kedvelt kortyolgatója, a rozé valahol a vörös- és a fehérborok között helyezkedik el az egészségre gyakorolt előnyök tekintetében. A bor pirosas színét a szőlőhéjjal való rövid érintkezéstől kapja, ami némi antioxidánst kölcsönöz neki, bár nem annyit, mint a vörös- vagy narancsborok. A rozé kellemes választás azok számára, akik egy könnyedebb bort kedvelnek, amely mérsékelten erősíti az egészséget.

Fehérborok:A könnyebb választás

A fehérborok, bár frissítőek és gyakran alacsonyabb alkoholtartalmúak, nem kínálnak annyi antioxidánst, mint színesebb társaik.

Ennek oka, hogy a szőlőhéjat az erjedési folyamat elején eltávolítják, ami megfosztja a bort a vörös- és narancsborokban található számos fitonutriens anyagtól. Ha azonban az édesebb fajták helyett a száraz fehérborokat választja, kevesebb cukrot fogyaszt, így valamivel egészségesebb választás.

Az élvezet és az egészség egyensúlya

A bor valóban része lehet a szívbarát életmódnak, de a mértékletesség kulcsfontosságú. Nők esetében ez naponta legfeljebb egy öt unciás (147 ml), férfiak esetében pedig legfeljebb két pohár bort jelent. Ne feledje, hogy ezen irányelvek túllépése növelheti a szívbetegségek, a rák és más egészségügyi problémák kockázatát.

Ráadásul, bár a bioborok csökkenthetik a növényvédőszereknek való kitettséget, a borok szélesebb körű egészségügyi hatásai – akár bioborok, akár nem – továbbra is folyamatos kutatás tárgyát képezik.
Mivel ebben a hónapban a szív egészségére összpontosítunk, élvezze a bort mértékkel, élvezze ki a pillanatot, és hozzon megalapozott döntéseket, amelyek hozzájárulnak az általános jólétéhez.

Elolvasom a cikket