Okok, amiért kiszáradnak az ajkak

Normális esetben az ajkak természetes módon hidratálódnak a nyállal való állandó, szinte észrevehetetlen nedvesedés miatt. Az ajkak bőre nagyon érzékeny, és védelemre szorul a külső tényezőkkel szemben: UV-sugárzás, szél, fagy. Az okok, amelyek miatt száraz ajkak, több oka is lehet.

Vashiány

Ez az egyik leggyakoribb hiányállapot a nőknél: a vas a menstruációval minden hónapban elvész. A vashiány viszont gyakran vezet száraz bőrhöz, és különösen az ajkak cserepesedéséhez.

B-vitaminhiány

Az ajkak megjelenését befolyásoló legfontosabb hiányállapotok a B12-vitamin (cianokobalamin) és a B2-vitamin (riboflavin) hiánya. Egyes esetekben a rosszul gyógyuló repedések az ajkak sarkában jelenhetnek meg.

Emelkedett vércukorszint és cukorbetegség

Rendszerint a száraz ajkak és a szájszárazság nem a cukorbetegség egyetlen tünete, de jobb, ha vércukorszint-vizsgálattal kizárjuk ezt a betegséget.

Fehérje- és zsírhiány az étrendben

A zsírok és a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) hiánya esetén a bőr lipidrétege zavart szenved, ami hámláshoz vezet.

Dehidratáltság

A tiszta víz hiánya esetén az ajkak bőre szárazabbá válik, rugalmassága csökken, és finom ráncok jelennek meg. A szükséges napi folyadékmennyiséget a 30 milliliter/testsúlykilogramm képlet alapján számoljuk ki. Ez a mennyiség az éghajlattól, a fizikai aktivitástól és az egyéni jellemzőktől függően többé-kevésbé változhat.

Így egy olyan gyakori állapot, mint a száraz ajkak, különböző állapotokat és egészségügyi problémákat takarhat, ezért érdemes orvoshoz fordulni.

Elolvasom a cikket