Oroszország és Irán közelít a stratégiai partnerségi megállapodáshoz

Az iszlám köztársaság kilencedik elnökét, Maszúd Pezeskian-t a múlt hónapban iktatták be, miután a júliusi elnökválasztáson a szavazatok 53,6 százalékával győzött a második fordulóban. Az előrehozott választást azt követően írták ki, hogy elődje, Ebrahim Raiszi májusban helikopterbalesetben meghalt. Pezeskian „értékes stratégiai partnerként” jellemezte Oroszországot, és ígéretet tett a Moszkvával való kapcsolatok további erősítésére – emlékeztetett az oroszhirek.hu.

A két ország közös projektjeiről szólva Lavrov külön felhívta a figyelmet azokra, amelyek a fő logisztikai útvonalak részét képezik.

„Ez az „észak-déli” folyosó, amely lehetővé teszi, hogy Szentpétervárról közvetlenül a Perzsa-öbölbe, majd az Indiai-óceánhoz jussunk. Ez jelentősen csökkenti mind az utazási időt, mind a szállítási költségeket” – mondta Lavrov.

A Nemzetközi Észak-Déli Közlekedési Folyosó (INSTC) egy 7200 kilométer hosszú, többféle közlekedési módot alkalmazó tranzitrendszer, amely összeköti a hajó-, vasúti és közúti útvonalakat az India, Irán, Azerbajdzsán, Közép-Ázsia, Oroszország és Európa többi része közötti áruszállításhoz.

Az INSTC építése a 2000-es évek elején kezdődött, de a továbbfejlesztése új lendületet kapott a nyugati szankciók fényében, amelyek arra kényszerítették Oroszországot, hogy kereskedelmi útvonalait Ázsia és a Közel-Kelet felé terelje.

Moszkva és Teherán szorosabbra fűzte energetikai és kereskedelmi kapcsolatait egy olyan időszakban, amikor mindkét ország nyugati szankciók alatt áll.

Júniusban az orosz Gazprom energiaipari óriás stratégiai memorandumot írt alá Iránnal az iszlám köztársaságba irányuló vezetékes gázszállításokról. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes 2022-ben hatalmas, 40 milliárd dollár értékű energetikai megállapodást jelentett be Iránnal, valamint megállapodást olaj- és földgázszállítások cseréjéről.

2023 júliusában Irán teljes jogú tagja lett az Oroszország vezette Sanghaji Együttműködési Szervezetnek, amely a tagországok közötti többoldalú együttműködést támogatja.

Elolvasom a cikket