Oroszországnak új, interferencia-ellenálló fegyvere van

Ukrajna sikere a Kurszki térségben nem lett volna lehetséges, ha nincs a zseniálisan szervezett elektronikus hadviselés, amely hatékonyan hatástalanította az orosz felderítő és kamikaze drónokat. Ehhez alapos előkészítésre volt szükség, beleértve az összes aktív frekvencia azonosítását és a drónok ideiglenes semlegesítésére szolgáló zavaró berendezések telepítését.

Az oroszok azonban nem maradnak passzívak, és olyan száloptikával vezérelt drónokon is dolgoznak, amelyek ellenállnak a zavaró rendszereknek. Ez a módszer, amely a drótvezérelt rakétákhoz, például a TOW-khoz hasonlóan lehetővé teszi a nagyfelbontású videojelek továbbítását anélkül, hogy rádiófrekvenciákra támaszkodna. Ennek eredményeképpen a száloptikás drónok hatékonyan léphetnek fel az elektronikus hadviselésre támaszkodó támadásokkal szemben, amelyek a páncélozott járművek védelmét szolgálják.

Márciusban Ukrajna beszerezte az orosz száloptikás drón prototípusát, bár úgy tűnt, hogy az csak egyszeri példány volt. Az ukrán fejlesztők állítólag hasonló eszközökön dolgoznak, és a német HIGHCAT vállalat várhatóan hamarosan bemutatja HMX száloptikás drónját.

Augusztus elején kezdtek megjelenni a médiában a harctérről készült felvételek, amelyek azt sugallják, hogy az első, száloptikával vezérelt drónokkal végrehajtott hadműveletek már lezajlottak. Augusztus 12-én egyebek mellett üvegszálas optikával vezérelt kamikaze drónok támadásait mutatták be az ukrán BTR-4 felderítő járművek ellen Giriben. Bár a videók nem ellenőrizhetők, ettől függetlenül a támadás figyelemre méltó pontosságról és a beavatkozás hiányáról tanúskodik.

Augusztus 18-án az orosz katonai csatorna, a Telegram Siberian Army közzétett egy másik videót a támadásról, amely további részleteket közöl. Kiderült, hogy a száloptikás drón a „Novgorodi Vandál herceg” nevet kapta, és a novgorodi Uszkuznyik Tudományos és Termelési Központ fejlesztette ki.

Közben kiderült, hogy létezik egy cég, amely a szabadpiacon üvegszálas drónvezérlőket árul. A Skywalker Technology szingapúri irodával rendelkezik, de egyesek „kínai cégnek” nevezik, és és több száloptikás típusú drónt kínál.

Elolvasom a cikket