Porondon a versenyképesség és a demográfiai kihívások

MH/ MTI
2024. szeptember 3. kedd. 22:53

A magyar uniós elnökség két prioritásáról, az európai versenyképességről és a demográfiai kihívásokról tanácskozik kedden az Általános Ügyek Tanácsa – tájékoztatott Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter a budapesti informális ülés kezdete előtt.

Kiemelte: fontos az új uniós intézményi ciklus kezdete előtt áttekinteni, hogy európai szinten a jogállamiság és a hatékonyabb törvényalkotás hogyan járulhat hozzá az Európai Unió versenyképességének fokozásához.

Három munkacsoportban fognak tanácskozni a tagállamok uniós ügyekben illetékes tárcavezetői: megvizsgálják az új európai zöldmegállapodáshoz kapcsolódó ipari terv részleteit, a versenyképesség fellendítésének lehetőségeit a munkaerőhiány csökkentése révén, illetve az új politikák finanszírozási hátterét. Bóka János elmondta, hogy a miniszterek munkaebédje alatt a demográfiai kihívások és trendek kérdése kerül majd napirendre.

Szavai szerint ezek a trendek annyira jelentősek és mélyrehatók, hogy ezeket ma már a harmadik fontos átmenetként kell kezelni az Európai Unióban a zöld- és a digitális átállás mellett.

Elolvasom a cikket