Véd a rák és a szívbetegségek ellen

A magas koleszterinszinthez több tényező is hozzájárulhat, ezek közül az egyik a táplálkozás. Például a túl sok telített zsír fogyasztása megemelheti a koleszterinszintet.
Szerencsére bizonyos változtatásokkal az étrendben az ellenkező hatást is elérhetjük.

Egy tanulmány szerint a zöld teában található, katekin néven ismert polifenolok a rossz koleszterinszint jelentős csökkenéséhez vezettek.

Az eredmények a túlsúlyos vagy elhízott emberek és a normál testsúlyúak esetében is azonosak voltak.
Theresa Fung, a Harvard School of Public Health dietetikus professzora szerint a zöld teában található katechinek csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát, segíthetnek a vércukorszint csökkentésében, és még a fogszuvasodást is megelőzhetik. A legjobb eredmények eléréséhez napi három csészényit ajánlott.

A magas koleszterinszint fő okai a következők:
– Helytelen táplálkozás, ha valaki nagy mennyiségű telített zsírt fogyaszt. Ezek bőségesen megtalálhatóak a sertéshúsban, marhahúsban, tejben, tojásban, vajban, sajtban és a növényi olajokat, margarint tartalmazó készételekben;
– a testsúly növekedése;
– alacsony fizikai aktivitás. Elegendő fizikai aktivitással többletkalóriák fogynak, a rendszeres testmozgás segít csökkenteni a vérnyomást és növeli a „jó” koleszterin szintjét;
– örökletes hajlam. Ha családtagjainak magas a koleszterinszintje és szív- és érrendszeri betegségei vannak, akkor az ilyen problémák elkerülése érdekében gondosan figyelnie kell az egészségi állapotát;
– a dohányosoknál alacsonyabb a „jó” koleszterinszint és jelentősen megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata;
– máj- és hasnyálmirigybetegségek, anyagcserezavarok, cukorbetegség és egyéb endokrin betegségek, krónikus vesebetegség, kortikoszteroidok tartós használata hozzájárulnak a koleszterinszint emelkedéséhez.

A zöld tea fogyasztása nem ajánlott fokozott izgatottság és tachycardia esetén. Egyéb ellenjavallatok a zöld tea fogyasztására:

– Vérszegénység
– szorongásos zavarok
– véralvadási zavarok
– cukorbetegség
– magas vérnyomás
– irritábilis bél szindróma
– csontritkulás
– glaukóma.

Elolvasom a cikket