Washington megváratja Zelenszkijt

A hétvégén kijevi kormányzati szereplők Washingtonban magas rangú amerikai tisztviselőkkel találkoztak. A látogatás kapcsán az ukrán államfő így fogalmazott:
„Az ukrán égbolt megtisztítása az orosz irányított légibombáktól egy erős lépés, amely arra kényszeríti Oroszországot, hogy törekedjen a háború befejezésére és az igazságos békére” – mondta Zelenszkij szokásos minapi esti videóbeszédében.

Az Egyesült Államokhoz, Nagy-Britanniához, Franciaországhoz és Németországhoz fordulva kijelentette: „Szükségünk van a képességekre, hogy valóban és teljes mértékben megvédjük Ukrajnát és az ukránokat. Szükségünk van mind a nagy hatótávolságú képességek engedélyezésére, mind az önök nagy hatótávolságú lövedékeire és rakétáira.”

Rusztem Umerov védelmi miniszter, aki az ukrán küldöttség élén Washingtonban amerikai tisztviselőkkel és szakértőkkel találkozott, a CNN hírtévé által sugárzott interjúban azt mondta, Kijev megmutatta, az ukrán városok elleni csapásokhoz használt orosz repülőterek a mélységi csapások hatótávolságán belül vannak.

Ennek ellenére Washington világossá tette, hogy belátható időn belül nem tud Kijevnek jelentős számú MGM–140-es hadászati taktikai rakétarendszert (ATACMS) biztosítani – számolt be róla a CNN egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva.

A Rusztem Umerov és amerikai kollégája, Lloyd Austin között lezajlott találkozó során Umerov állítólag bemutatott egy listát azokról a „nagy értékű” célpontokról, amelyeket Kijev amerikai gyártmányú fegyverekkel szeretne támadni, mélyen Oroszország belsejében. Egy amerikai védelmi tisztviselő azonban azt mondta a csatornának, hogy az ukrán „kívánságlistán” szereplő célpontok közül sok a rakéták hatótávolságán kívül van, mivel Moszkva a nagy értékű eszközeit a fronttól már távolabb helyezte át.

Washington egyértelművé tette, hogy Kijev ne számítson újabb jelentős mennyiségű ATACMS szállítására, mert az amerikai készletek végesek és a fegyver gyártási ideje hosszú – írta a CNN.

Patrick Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője a napokban ismételten egyértelművé tette, hogy Washington álláspontja nem változott, ami azt jelenti, hogy Ukrajna használhatja az Egyesült Államok által szállított fegyvereket a határokon átnyúló orosz támadások elleni védekezésre, de nem használhatja az Egyesült Államok által orosznak elismert területen fekvő célpontok ellen.

Emiatt Ukrajna jellemzően saját drónokkal támadja Oroszországot, a hétvégén 150-nél is több ilyen szerkezetet juttatott célba energetikai infrastruktúrákat támadva. Zelenszkij elnök világossá tette: országának ez a válasza az augusztus 26-i orosz rakétaostromra. Azóta, éppen szeptember 2-ra virradóan, az oroszok újra nagy erőkkel támadták Kijevet és a megyét.

Elolvasom a cikket