A cukorbetegség előjelei

Larisa Scherbakova endokrinológus a NEWS.ru-nak beszélt a prediabétesz fő tüneteiről. Szerinte ez a fokozott szomjúság, gyakori vizelési inger, hirtelen fogyás, éjszakai görcsök, álmatlanság, hőhullámok, migrén, viszkető bőr.

„Ha a betegséget nem veszik észre időben, életveszélyes állapottal – diabéteszes kómába – kerülhet. A cukorbetegség kialakulásának megelőzése érdekében egészséges életmódot kell folytatni, és rendszeres szűrővizsgálatokon kell részt venni, amelyeknek része az éhgyomri vércukorszint-elemzés is” – hangsúlyozta a szakértő.

A vércukorszint-vizsgálat elvégzése előtt csak vizet szabad inni, figyelmeztetett korábban Olga Csirkova terapeuta. A szakember megjegyezte, hogy bármilyen étel, a cukor, az üdítők, az alkohol és a dohányzás növeli a glükózmutatót, a fizikai aktivitás viszont csökkenti. Ezzel kapcsolatban azt tanácsolta, hogy az elemzés előestéjén zöldségeket, gabonaféléket és főtt diétás húst fogyasszanak.

Larisa Shcherbakova endokrinológus elmondta, hogy a vércukorszintet évente legalább egyszer meg kell vizsgálni. A szakember hangsúlyozta, hogy az elemzés a fő vizsgálat a vér glükózkoncentrációjának meghatározására.

Elolvasom a cikket