Afganisztánban a nők már meg sem szólalhatnak

„Amikor egy felnőtt nő szükséges okból elhagyja otthonát, köteles elrejteni a hangját, arcát és testét” – áll a szabályozásban.

Hozzáteszik: a legfőbb vallási vezető, Hibatullah Ahundzada által is jóváhagyott jogszabály azt a célt szolgálja, hogy a férfiak ne essenek kísértésbe. A szabályozás még azt is tiltja, hangsúlyozzák, hogy a nők hangosan énekeljenek vagy felolvassanak akár a saját lakhelyükön is, ha az onnan kihallatszódhat. Emellett a szabályok szerint nem emelhetik tekintetüket velük vérségi vagy házassági kapcsolatban nem álló férfiakra.

A 2021-es amerikai kivonulás után eltelt két évben „a tálibok megszüntették a nőügyi minisztériumot, amelynek épületébe az erény- és erkölcsügyi tárca került; gyakorlatilag kitiltották a lányokat a közép- és felsőfokú oktatásból; csak férfi kísérővel utazhatnak messzebbre, de a gyakorlatban szinte otthonról se mozdulhatnak ki egyedü: a nőket kitiltották parkokból, fürdőkből, éttermekből, edzőtermekből, vidámparkokból, de még jogosítványt se szerezhetnek; a nők teljes testét elfedő ruhát kell viselniük, egyedül a kislányok és az idősebb nők jelentenek kivételt; rengeteg női munkahelyet szüntettek meg; újra elterjedtek a kényszerházasságok, és fokozódott a családon belüli erőszak; ennek megfelelően irtózatos ütemben megnőtt az öngyilkosságok száma a nők közt”.

Azóta tovább romlott a helyzet, írják: egyik tartomány tálib hatóságai megtiltották a helyi tévéknek és rádióknak, hogy az oktatóműsorokban nők hívásait fogadják. Idén már visszaállították a házasságtörő nők megkorbácsolását és megkövezését is.

Elolvasom a cikket