Az erek egészségének megőrzése 50 felett

A rossz szokások elhagyása

Az egészséges életmód, a dohányzás és az alkohol elhagyása hozzájárul a jó egészségi állapothoz. Ne felejtsük el, hogy a dohányzás növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

Kevesebb só

A sófogyasztás normája napi öt gramm, míg az átlagos sófogyasztás több mint 11 gramm naponta, ami jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ezenkívül kerüljük a telített és transzzsírokat, és részesítsük előnyben a halakból, olívaolajból és diófélékből származó egészséges zsírokat.

Jó táplálkozás

A Harvard Plate elvén alapuló megfelelő táplálkozás szintén fontos szerepet játszik. A 2022-es kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére vonatkozó klinikai irányelvek szerint az orosz lakosság 41-75 százaléka nem eszik elég gyümölcsöt és zöldséget.

Fizikai aktivitás

A rendszeres fizikai aktivitás javítja a vérkeringést, erősíti az érfalat, és csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Ezért próbáljunk meg aerob testmozgást végezni, például gyalogolni, úszni vagy kerékpározni. Ajánlott, hogy a felnőttek minden korosztályban hetente legalább 150-300 percig közepes intenzitású aerob testmozgást vagy hetente legalább 75-150 percig nagy intenzitású testmozgást végezzenek.

Alvási rend

A minőségi alvás segít a szervezetnek a regenerálódásban, és csökkenti a stressz-szintet, amely negatívan hat az erekre.

Rendszeres orvosi ellenőrzések

A betegségek korai felismerése érdekében is szükségesek az időszakos orvosi vizsgálatok, az egészségügyi szűrővizsgálatok, a koleszterinszint, a vércukorszint és a vérnyomás ellenőrzése.

Elolvasom a cikket