Egészséges minden nap sört inni?

Ha az egészségre gyakorolt hatását nézzük, általánosan elfogadott, hogy az alkoholok közül a vörösbor viszi a pálmát . De mi a helyzet a sör egészségügyi előnyeivel? Az emberek már a kőkorszak óta fogyasztanak sört valamilyen formában. Nem lehet annyira káros, igaz?

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a mérsékelt sörfogyasztás javíthatja a szív egészségét, különösen azáltal, hogy növeli a koleszterin szintjét a vérben – magyarázza dr. Destinee Moody, a Dietetics for Athletes alapítója és a Garage Gym Reviews szakértője. A mértékletes sörfogyasztás egyébként nők esetében napi egy, férfiaknál napi két üveg sörben van meghatározva. Amennyiben ennél többet fogyasztunk, már negatív hatásról beszélünk – mondja Moody. – Beleértve a rák, a hízás és a májbetegségek kockázatát.

Egészséges minden este a vacsora mellé elfogyasztani egy doboz sört, vagy munka után kiönteni magunknak egy pohárral? Íme, mit mondanak a dietetikusok a sör egészségügyi előnyeiről és ártalmairól.

Egészséges minden nap sört inni?

A napi sörivás része lehet a kiegyensúlyozott életmódnak, de a kulcs a mértékletesség – mondja dr. Renee Ficek táplálkozási szakértő, a Seattle Sutton Egészséges Táplálkozás klinika vezetője.

„A mérsékelt sörfogyasztás belefér az egészséges étrendbe, de a napi sörfogyasztás nem ajánlott mindenkinek, különösen azoknak nem, akik bizonyos betegségben szenvednek, vagy olyan gyógyszereket szednek, amelyek kölcsönhatásba lépnek az alkohollal” – jegyzi meg Ficek.

Vannak a sörnek egészségügyi előnyei?

Dr. Renee Ficek szerint a sör, különösen bizonyos sörök, például a sötét színűek és a stoutok, járhatnak egészségügyi előnyökkel.

Ennek oka, hogy olyan antioxidánsokat, például polifenolokat tartalmaz, amelyek főként a komlóból és a gabonafélékből származnak, és amelyek segíthetnek a szívbetegségek elleni védelemben – magyarázza. A sör kis mennyiségben B-vitamint, ásványi anyagokat (például magnéziumot és káliumot), valamint szilíciumot is tartalmaz, amely a haj, bőr, köröm egészségének fenntartásában segít.

Milyen egészségügyi kockázatai vannak a napi sörivásnak?

A rendszeres sörivás számos egészségügyi probléma kockázatát növelheti – állítják a táplálkozási szakemberek.

„Idővel még a mérsékelt alkoholfogyasztás is bizonyos rákos megbetegedések (például mell- és vastagbélrák), a magas vérnyomás és a plusz kalóriák miatti súlygyarapodás kockázatának növekedéséhez vezethet” – mondja Ficek. – A napi alkoholfogyasztás az alvást is zavarhatja, és hozzájárulhat a kiszáradáshoz, ha nem iszunk elég vizet”.

Elolvasom a cikket