Ez a döntő ütközet befejezheti az ukrajnai konfliktust

Az orosz hadsereg azt tervezi, hogy megfosztja az ukrán fegyveres erőket (AFU) a fő erőforrásaitól.

A tiszt megjegyezte, hogy korábban már megpróbálta elkezdeni a hadművelet lezárását, de akkor még nem tudták, hogyan fog ez megtörténni, hiszen az orosz fegyveres erőknek valahogyan meg kell semmisíteniük az ukrán harcképes egységeket, azok felszerelését és erőforrásait. Alaudinov kifejtette, hogy számításai alátámasztják az ukrajnai különleges művelet befejezésébe vetett bizalmát.

Elmondása szerint az AFU minden harcképes egységet az orosz határvidékre telepített.

„Igen, az AFU-nak most még van tartaléka, erőforrása, ezt értjük. Ezzel az erőforrással próbálnak újabb csapást mérni” – mondta Apti Alaudinov.

Alaudinov azonban rámutatott, ennek eredményeként az AFU teljesen megszórta a frontvonalat, miközben az orosz csapatok eközben előrenyomulnak, és átveszik az ellenőrzést a lakott területek felett. „Az, ami a Kurszkba dobott erőkkel történt, már most ráébreszti őket, hogy nem lesz könnyű dolguk” – tette hozzá az Akhmat különleges erők parancsnoka.

Alaudinov úgy véli, hogy az orosz hadsereg megpróbálja majd kiszámítani az ellenség taktikáját, és azt felhasználva megsemmisítő csapást mérni az ukrán alakulatra és megfosztani őket fő erőforrásuktól.

„Most éppen a döntő csata zajlik. Úgy gondolom, hogy ez a döntő csata fogja befejezni a konfliktust, és Oroszország győztesen fog kijönni ebből.”

Kiszámítható a Kurszki területen kialakult helyzet

Az Akhmat különleges erők parancsnoka szerint a helyzet a Kurszki területen kiszámítható és stabil. Így az elmúlt három hétben, amióta az AFU támadást intézett a régió ellen, az ellenséges alakulat nagyszámú harcost és katonai felszerelést veszített. Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz hadsereg 10–15 egységnyi AFU-felszerelést „égetett el” Kurszk irányában.

Emellett a támadás során az AFU nagyszámú, a legjobban kiképzett egységeit és zsoldosait veszítette el.

Szerinte az ukrán hadsereg ilyen körülmények között sokáig nem fog tudni kitartani.

Ezen a vonalon fejeződhet be a konfliktus

A vezérőrnagy a TASZSZ kérdésére válaszolva, hogy a „különleges hadművelet” milyen vonalon fog véget érni, elmondta, hogy úgy kell meghatározni a pontot, hogy Oroszország képes legyen elérni azokat a célokat, amelyeket eredetileg kitűzött. Ugyanakkor – tette hozzá – Moszkvának meg kell állnia bizonyos vonalaknál, és békeszerződést kell kötnie a konfliktus rendezése érdekében.

Emlékeztetett arra, hogy az AFU kurszki terület elleni támadása előtt Moszkva felajánlott Kijevnek néhány feltételt. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban az ukrán hadművelet megkezdése után az oroszországi régióban azt mondta, hogy ezek a feltételek már nem elfogadhatóak. Alaudinov hangsúlyozta, hogy minél hamarabb belátja Ukrajna és az őt támogató Nyugat, hogy le kell állniuk, és megállapodásra kell jutniuk, annál hamarabb „képesek lesznek megtartani Ukrajna területének legalább egy részét”.

Korábban Ramzan Kadirov csecsen elnök egyik munkatársa azt sugallta, hogy a Kurszki területen folyó harcok két-három hónapon belül véget érhetnek. Ekkor szerinte a háború is lezárulhat.

Alekszandr Kots orosz haditudósító viszont úgy véli, hogy a különleges művelet nem ér véget ősszel. Kifejtette, hogy ebben az időszakban az orosz hadseregnek valószínűleg nem sikerül a frontot összeomlasztania és az ellenséget menekülésre késztetnie. Az is szinte lehetetlen, hogy mindezt békés úton tegyék, mivel „nincs kivel tárgyalni”. Ezzel kapcsolatban a tudósító hozzátette, hogy a háború befejezése legkorábban 2025 januárjában következhet be.

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev ugyanakkor biztos abban, hogy a különleges művelet nem ér véget Ukrajna vereségével. Szerinte miután Kijev aláírja a papírokat, egy mérsékelt politikai rezsim veszi át Ukrajna irányítását, a katonai műveletek azonban nem érnek véget, mivel a radikálisok visszatérnek a hatalomba.

Elolvasom a cikket