Ezt az alkoholt is összefüggésbe hozták a rák kialakulásával

Kutatások szerint a mediterrán étrendnek szív- és érrendszeri előnyei vannak, és csökkentheti bizonyos krónikus betegségek kockázatát. Mivel azonban egyre több bizonyíték utal arra, hogy az alkohol kockázatos lehet az egészségre nézve, a vörösbor helye az étrendben egyre vitatottabbá vált.

„Határozottan vannak olyanok, akik szerint a vörösbort el kellene hagyni, mivel semmilyen mennyiségű alkohol nem tekinthető igazán biztonságosnak” – mondta Leah Barron, RD, CPT, a New York-i The Baseline Lifestyle Company dietetikusa a Healthnek.

„De mivel a jelenlegi kutatások szerint a vörösbornak mértékkel fogyasztva van némi előnye, ez egy kicsit bonyolult és olyasmi, amivel kapcsolatban még sok kutatásra van szükségünk”.

Íme, mit mondtak a szakértők arról, hogy a vörösbor miért szerepel hagyományosan a mediterrán étrendben, és mit kell tudni a mértékletes fogyasztásának kockázatairól és előnyeiről.

Miért szerepel a vörösbor a mediterrán étrendben?

Barron szerint nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy mennyi vörösbort ihat valaki a mediterrán étrend betartása mellett – az ajánlások általában eltérőek.

„De a legtöbb esetben egy pohár – öt uncia – naponta nőknek és két pohár – 10 uncia – férfiaknak, étkezés közben és társaságban fogyasztva” – mondta Barron.

„A mediterrán diéta nem ajánl kifejezetten más alkoholfajtákat, és általában az alkohol korlátozását ajánlja”.

Az ok, amiért a vörösbor szerepel az étrendben, míg más alkoholfajták nem, annak köszönhető, hogy az ital népszerű abban a régióban, ahonnan az étrend származik.

„A mediterrán diéta a Földközi-tenger partján fekvő bizonyos országokban, köztük Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban fogyasztott hagyományos ételek mintájára készült” – magyarázta Barron.

A földrajzi kapcsolaton túl a vörösbornak azért is volt tartós helye a mediterrán étrendben, mert egészségügyi előnyökkel hozták összefüggésbe.

„A vörösbor tartalmaz bizonyos összetevőket, amelyek miatt egészségesebb alkoholfajtának tartják” – mondta Abigail Collen, RD, CDN, a Mount Sinai Health System dietetikusa a Healthnek.

Különösen a vörösborban található rezveratrol nevű vegyület csökkentheti a szívbetegségek és a rák kockázatát, mondta Barron.

Mégis, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a vörösbor nem egészséges.

Annak ellenére, hogy a vörösborban található vegyületek pozitív hatással vannak a szervezetre, a szóban forgó előnyök nem annyira egyértelműek.

„A kutatások kimutatták, hogy az alkoholt, különösen a vörösbort fogyasztó embereknél csökken a szívbetegségek kockázata, beleértve a koleszterinszint csökkenését is” – mondta Barron.

„Azonban nagyon fontos tisztázni, hogy ez korreláció, nem feltétlenül ok-okozati összefüggés – vagyis azok az emberek, akik mértékkel isznak vörösbort, talán aktívabbak is, és általában egészségesebben táplálkoznak, ami szintén hozzájárulhat a szívbetegségek csökkent kockázatához”.”

Valójában a szakértők nagyrészt egyetértenek abban, hogy a vörösbor gyakori fogyasztása árthat az egészségünknek.

Az alkoholt ismert emberi rákkeltő anyagnak tekintik, és számos rákos megbetegedéssel hozták összefüggésbe – többek között az emlő-, a máj-, a nyelőcső-, a vastagbél-, valamint a fej- és nyaki rákos megbetegedésekkel. A kutatások becslései szerint az összes amerikai rákos haláleset 3,5%-a az alkoholfogyasztással függ össze.

A rákos megbetegedéseken túl az erős alkoholfogyasztás hozzájárulhat a stroke, a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri problémák kialakulásához is.

Az elmúlt években az egészségügyi hatóságok – köztük a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism – hangsúlyozták, hogy nincs garantáltan biztonságos alkoholmennyiség.

Vörösbort szabad-e inni a mediterrán diéta mellett?

A mediterrán diéta során az, hogy mértékkel kell-e inni, nagymértékben függ az egyéni körülményektől, a szakértők egyetértettek.

„A táplálkozásban nagyon kevés olyan dolog van, ami tényleg fekete-fehér” – mondta Collen, ami megnehezíti, hogy általános ajánlásokat adjunk az alkohollal vagy az étrend bármely más összetevőjével kapcsolatban. Ha azonban nem iszik, a szakértők nem tanácsolják, hogy elkezdje.

„Soha nem javasolnám, hogy valaki alkoholt adjon hozzá” – tette hozzá Collen.

A szakértők szerint további kutatások várhatók arról, hogy az alkohol hogyan hat a szervezetre. Spanyol kutatók jelenleg egy nagyszabású, többéves tanulmányt végeznek, hogy többet tudjanak meg arról, hogyan hatnak az ivási szokások az egészségre, ami több összefüggést adhatna arra vonatkozóan, hogy a vörösbort be kellene-e illeszteni a mediterrán étrendbe.

Elolvasom a cikket