Lukasenko döntött: rengeteg ember élete volt a tét

Ez a döntés humánus gesztus ezekkel az emberekkel szemben. Lehetőséget kaptak arra, hogy visszatérjenek a normális élethez, a családhoz és a munkához – áll a dokumentumban.

A rendelet szövege szerint azért részesülhettek kegyelemben, mert teljesítették ennek kötelező feltételeit, azaz kegyelmi kérvényt nyújtottak be, beismerték bűnösségüket, őszintén megbánták tettüket, ígéretet tettek arra, hogy ezentúl törvényes életmódot folytatnak.

Objektum doboz

A szabadlábra helyezettek jogkövető magatartásának ellenőrzését a belügyminisztérium fogja végezni.

Lukasenko a mostani döntés előtt július végén kegyelmezett meg a német Rico Kriegernek, akit halálra ítéltek az ukrán titkosszolgálatokkal folytatott együttműködésre hivatkozva.

Krieger a nyugati országok és Oroszország között augusztus 1-jén kicserélt politikai foglyok között volt. A kegyelmi döntésre Annalena Baerbock német külügyminiszter is reagált.

A fehérorosz elnök augusztus 16-i rendeletében is harminc embernek adott kegyelmet, akiket úgyszintén tiltakozás jellegű bűncselekményekért ítéltek el. Az akkor szabadultak között 14 nő és 16 férfi volt, köztük nyugdíjaskorúak és súlyos betegségben szenvedők – írja a Meduza.

Augusztus 15-én Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök meglepő ajánlattal állt elő mind az orosz, mind az ukránok számára: tárgyalóasztalhoz hívta az orosz és az ukrán felet, és a háború befejezésére szólított fel.

Elolvasom a cikket