Medvegyev: Az elfogatóparancs egy értelmetlen papírfecni lett

Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyetteseként gúnyolódott a Putyin ulánbátori látogatására adott nyugati reakciókon.

„A szolgalelkű Európai Unió állítólag »aggodalmát« fejezte ki Mongóliának Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása miatt” – írta.

Az ázsiai ország azonban „csak annyit mondott az ICC-nek és az eurodegeneráltaknak, hogy menjenek és tegyenek magukkal valamit, amelyre az oroszok és a mongolok együtt találtak kifejezést még a 13. században: tűnjenek el” – vetette fel Medvegyev.

Az exelnök azzal folytatta, hogy az ICC-nek – amelyet „sületlen »bíróságnak« nevezett – félnie kell attól a forgatókönyvtől, hogy valami őrült megpróbálja végrehajtani a törvénytelen letartóztatási parancsukat. Ebben az esetben az életük nem érne többet, mint az a darab papír, amelyre ez a sz*r statútum van írva” – figyelmeztetett.

2023 márciusában az ICC elfogatóparancsot adott ki Putyin és Marija Lvova-Belova gyermekjogi biztos ellen, mert állítólag részt vettek ukrán gyerekek Oroszországba való jogellenes deportálásában. Moszkva nem ismeri el az ICC joghatóságát, és semmisnek nyilvánította a végzést. Oroszország szerint a gyerekeket biztonsági okokból evakuálták a harci övezetből, és kérésre visszaküldhetik őket szüleikhez vagy gyámjaikhoz.

Putyin mongóliai látogatása volt az első külföldi útja olyan országba, amely elismeri az ICC joghatóságát. Az utazás előtt a bíróság szóvivője, Fadi el-Abdallah azt mondta, hogy az országnak együtt kell működnie az ICC-vel az őrizetbe vétel ügyében, hozzátéve, hogy ennek elmulasztása „megfelelő” választ válthat ki a testület részéről.

A Római Statútum azonban, amelynek alapján az ICC működik, mentességet biztosít, ha a letartóztatás „egy másik országgal fennálló, szerződéses kötelezettséget” sértene, vagy „egy harmadik állam személyének vagy vagyonának diplomáciai mentességét” sértené.

Elolvasom a cikket