Mongólia közölte, hogy miért nem tartóztatták le az orosz elnököt

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), Ukrajna és az EU egyaránt felszólította Ulánbátort, hogy az orosz vezetőt tartóztassa le az ukrán gyermekek „erőszakos deportálása” miatt kiadott 2023-as elfogatóparancsra hivatkozva. Bár Mongólia részt vevő fele az ICC-nek, nem tette ezt meg.

„Mongólia a kőolajtermékek 95%-át és az elektromos áram több mint 20%-át közvetlen szomszédságunkból importálja, amelyek korábban technikai okokból megszakadtak. Ez az ellátás létfontosságú a mi és népünk létezésének biztosításához” – írta a Politico EU-nak egy kormányszóvivő kedden e-mailben.

„Mongólia mindig is fenntartotta a semlegesség politikáját minden diplomáciai kapcsolatában, amint azt az eddigi nyilatkozataink is bizonyítják” – tette hozzá a szóvivő.

Putyin kollégája, Uhnágín Hürelszüh meghívására utazott Mongóliába, és Ulánbátorban találkozott vezető tisztviselőkkel, hogy megvitassák a két ország stratégiai partnerségét. Az orosz elnök részt vett a Halhín-goli csata 85. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen is, amely a szovjet és mongol erők döntő győzelme volt a Japán Császári Hadsereg felett, és amely a második világháború nagy részében biztosította a Szovjetunió keleti szárnyát.

Találkozójuk során Putyin meghívta mongol kollégáját a jövő hónapban az oroszországi Kazanyban megrendezésre kerülő BRICS-csúcstalálkozóra, aki elfogadta a meghívást.

Azzal, hogy Mongólia megtagadta Putyin letartóztatását, úgy döntött, hogy osztozik „a háborús bűneiért viselt felelősségben” – közölte a közösségi médiában Heorhij Tihij, az ukrán külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy Kijev „a partnerekkel együtt fog dolgozni annak érdekében, hogyennek következményei legyenek Ulánbátor számára”.

Mongólia északon Oroszország és délen Kína között fekszik, és mind Moszkvával, mind Pekinggel jó kapcsolatokat ápol. Ulánbátor is aláírta a Római Statútumot, és 2002-ben csatlakozott az ICC-hez, és az év elején az egyik bíróját kinevezték a bírósághoz.

Bár a bíróság hivatalosan elítélheti Mongóliát, amiért nem hajtja végre az ítéletet, nincs hatásköre arra, hogy büntetéseket, például pénzbírságot vagy szankciókat szabjon ki.

Oroszország közölte, hogy semmisnek tekinti az ICC végzését, mivel nem ismeri el joghatóságát. Moszkva szintén abszurdnak minősítette a vádakat, azzal érvelve, hogy a civilek evakuálása egy olyan harci övezetből, ahol közvetlen veszélynek voltak kitéve az ukrán tüzérség és dróncsapások miatt, nem bűncselekmény.

Elolvasom a cikket