Rajtol a Nemzetek Ligája

MH/MTI
2024. szeptember 4. szerda. 9:52

A módosítások azt a célt szolgálják, ami a sorozat létrehozását is indokolta, azaz a barátságos találkozókat minél több tétmeccs váltsa fel. Ennek nyomán amíg korábban az élvonalat jelentő – és a magyarokat is felvonultató – A divízió négy csoportgyőztese jutott a júniusi négyes döntőbe, addig a mostani kiírásban bevezették a jövő márciusban sorra kerülő negyeddöntőt,a melyben a csoportelsők keresztbe játszanak a második helyezettekkel.

Szintén változást jelent az A és B, illetve a B és C divízió közötti, osztályozós párharcok megjelenése, amelyekre ugyancsak jövő márciusban kerül sor. A felsőbb osztály harmadik helyezettjei már nem számítanak biztos bennmaradónak, mivel osztályozós párharcot vívnak az alsóbb divízió egyik második helyezettjével. Az utolsók ugyanúgy kiesnek, az elsők pedig feljutnak, mint a korábbi szezonokban.

A Nemzetek Ligájával, ha közvetetten is, de megkezdődik a 2026-os világbajnokság selejtezősorozata. A sorozatból közvetlenül nem lehet kijutni a sportág csúcseseményére, csupán négy pótselejtezős helyet osztanak ki. Ezt az a négy, legmagasabban rangsorolt NL-csoportgyőztes szerzi meg, amely a jövő évi, hagyományos selejtezősorozatban nem végez a csoportja közvetlen kijutást jelentő, első és pótselejtezőt érő, második helyén sem. Tekintve hogy a magyarok az élvonalban szerepelnek, csoportelsőség esetén garantált lenne a pótselejtezős hely, csakhogy a papírforma alapján erre nem sok esély van, mert a nagyobb játékerőt képviselő németekkel és hollandokkal szerepelnek azonos négyesben.

Az első fordulóból a portugál–horvát, a francia–olasz és az ír–angol rangadó emelkedik ki, a címvédő spanyolok pedig Szerbia vendégeként kezdenek. Bár a magyarok a németek otthonában rajtolnak, két találkozót mégis Magyarországon rendeznek a nyitókörben: a belgák Debrecenben fogadják Izraelt, míg a fehéroroszok Zalaegerszegen látják vendégül Bulgáriát.

Nemzetek Ligája 1. forduló:

3. csoport (szombat): Németország–MAGYARORSZÁG, Düsseldorf 20.45;

HollandiaBosznia-Hercegovina, Eindhoven 20.45

Elolvasom a cikket