Tizenharmadik világbajnoki fogatcsatájára készül Lázár Zoltán

– Emlékszik még az 1984-es szilvásváradi világbajnokságra?

– Hát hogyne emlékeznék! Tizenegy évesen az egész életemet meghatározó élménye volt. Már korábban is lovaztunk, de a világ legjobb fogatainak a versenyét látva határozta el apám, hogy támogat bennünket, hogy mi is űzhessük ezt a költséges, de csodálatos sportágat, amelyben egy ember és két vagy négy lóval együttműködve versenyez. Először Vili kezdett el hajtani, majd én is. És szüleim elérhetetlennek tűnő álma teljesült, mindketten világbajnokok lettünk, nem is egyszer.

– Hányadik világbajnokságán rajtol Szilvásváradon.

– Ha jól emlékszem, eddig kilenc kettes- és négy négyesfogathajtó világbajnokságon indultam, tehát ez lesz a tizenharmadik vébém.

– Ebben a sportágban meghatározó a lovak felkészültsége, tehetsége. Milyen fogattal veszi fel a verseny a világ legjobbjaival?

– Újjal. Én 2017-ben már visszavonultam, de a 2021-es budapesti Európa-bajnokság miatt visszatértem. Nehéz volt új, eredményes fogatot összeállítani. Az idén nyolc versenyen indultam, de mindig más összeállításban próbáltam ki a lovakat. Bízom abban, hogy sikerült a legjobb négy lovak kiválasztani a világbajnoksága. A felkészülésemet segítette a világ legjobb hajtója, a sorozatban hatszoros világbajnok ausztrál Boyd Exell, akivel együtt edzhettem Hollandiában.

– Milyenek a körülmények, a milyen lesz a maratonpálya Szilvásváradon?

– Itt is nagyon meleg van, a lovakat is megviseli ez a rendkívüli hőség. Szombatra enyhülés jósolnak, ami jó lenne. Az eső viszont nem, mert az agyagos talaj csúszóssá válna. A maraton pálya akadályai nagyon hosszúak és technikásak. Döntő lesz, a lovak milyen fizikai állapotban érkeznek az akadályszakaszhoz, amely egy völgyben lesz. Remélem, hogy sok ezer néző érkezik, és sok fiatal kap kedvet a fogathajtáshoz, úgy ahogyan mi beszerettünk 1984-ben. Annyira, hogy még most sem tudtam letenni a gyeplőt…

Elolvasom a cikket