Trump: Az ukránok hazudnak a veszteségeikről

Ukrajna ritkán tesz közzé jelentéseket a halálos áldozatok számáról, és a számokat nehéz felmérni, mivel a frontvonalhoz való hozzáférés hiánya miatt nem készült független számlálás. A legutóbbi, tavaly júniusban közzétett adatok a civil áldozatok számát 10 000 körülire teszik – Oleh Havrics, Volodimir Zelenszkij egyik vezető tanácsadója azonban akkor azt mondta, hogy a valós szám ötszöröse is lehet.

A csapatveszteségekről szóló információkat szintén nehéz volt megerősíteni, Zelenszkij az év elején azt állította, hogy ez a szám 31 000 körül van, miközben mind az orosz, mind a külföldi becslések szerint ez a szám sokkal magasabb lehet.

„Hazudnak a számokról” – állította Trump a podcastban. Nem magyarázta meg, hogy szerinte miért teszi ezt Kijev, bár bevett gyakorlatnak számít, hogy az országok háborúk során túlbecsülik az ellenséges veszteségeket, és alábecsülik a sajátjaikat.

„Megpróbálják alacsonyan tartani a számokat. Lebontanak egy-két háztömbnyi épületet, és azt mondják, hogy egy ember enyhén megsérült. Nem, nem, rengeteg ember halt meg, több millió ember” – mondta Trump.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala 11 520-ra teszi a civil halálos áldozatok, vagyis a nem fegyveres személyek számát Ukrajnában a konfliktus 2022. februári kezdete és 2024. július 31. között. A hivatal megjegyezte, hogy a valós számok ennél magasabbak lehetnek. Névtelen amerikai tisztviselők a múlt hónapban a New York Timesnak azt mondták, hogy a konfliktus során elesett ukrán katonák száma hetvenezerre tehető.

A podcastban Trump azt mondta, hogy az Oroszországgal zajló konfliktus „olyan háború, amelynek nem kellett volna megtörténnie”. Azzal vádolta Joe Biden amerikai elnök kormányát, hogy nem tudta megakadályozni, és azt mondta, a helyzet mára annyira elszabadult, hogy egy békemegállapodás „sokkal nehezebb, mint amilyen a kezdete előtt lett volna”.

Trump megújította korábbi ígéretét, hogy véget vet a konfliktusnak, és „egyezséget köt”, ha novemberben újraválasztják.

Elolvasom a cikket