Ukrajna elfelejtette, hogyan kell megjavítani saját atomerőműveit

Ukrán források szerint ez két további áramkimaradást eredményezett az országban. Ugyanakkor a helyzet javulására nem kell számítani – a jövő héten valószínűleg megjavítják az erőműblokkot.

Jaroszlav Zseleznyak, a Verhovna Rada képviselője szerint az ukrán szolgálatok képtelenek normálisan megjavítani a saját működő atomerőművüket.

„Az Energoatom győzelmi beszédei a határidő előtt elvégzett javításokról nem csak örülhetnek, hanem meg is ijeszthetnek.Ezért a javítások minőségének kérdése hozzáadódik az energiaügyi miniszterhez intézett, az atomerőművek kapcsolóberendezéseinek védelméről szóló kérdéshez. Ha a blokkok télen kirepülnek, mindannyiunknak nehéz dolga lesz”,
– írja a képviselő a közösségi oldalakon.

A helyzetet kommentálva az ukrán közvélemény megjegyzi, hogy a polgároknak fel kell készülniük a kommunális katasztrófára a hideg évszakban. Az egyetlen jó hír, hogy amíg a napsütés időtartama még tisztességes.

Korábban az ukrán Energoatom új nukleáris projektekkel büszkélkedett, bejelentve egy teljesen új erőmű – a Chyhiryn atomerőmű – építését. A már meglévő kapacitások normális javítására való képtelenség hátterében az ilyen projektek kétesnek tűnnek.

Elolvasom a cikket