A hideg lábak egy halálos betegség jelei lehetnek

Az ér belsejében lévő, jelentős lerakódások az artéria szűküléséhez és az azon keresztül történő véráramlás csökkenéséhez vezethetnek. Arról, hogy milyen jelek alapján lehet ateroszklerózisra gyanakodni, Anastasia Fomicheva kardiológus nyilatkozott.

Megjegyezte, hogy az ateroszklerózis leggyakrabban multifokális, vagyis a szervezetben számos artériában terjed. Az embernek „nem árt”, de csendben pusztítja az emberi szervezetet.

Jelek, amelyek alapján megállapítható az ateroszklerózis jelenléte, attól függően, hogy mely artériák érintettek:

A koszorúerek (a szívben lévő erek) érelmeszesedése esetén ilyen tünetek jelentkezhetnek: mellkasi fájdalom, légszomj, csökkent fizikai aktivitással szembeni tolerancia. Ha nem kezelik, szívinfarktus alakulhat ki.

A nyaki erek érelmeszesedésére olyan tünetek jellemzőek, mint a szédülés, fejfájás, fülzúgás.

Ha az alsó végtagok érelmeszesedése áll fenn, akkor az embernek „időszakos sántítása” van, azaz nem tud hosszú ideig egyszerre két lábon állni, fájnak a lábak, görcsök jelentkezhetnek, illetve jellemző a végtagok hidegsége, gyakran „fagyott” lábak.

Ha az agyi artériák érintettek, az agyi vérellátás megszakad, amely memóriazavarhoz, koncentrációzavarhoz vezethet, egészen a stroke-ig.

„Ha tudni szeretné, hogy az erek egészségesek-e, érdemes vérvizsgálatot végeztetnie a lipidprofilra, és ultrahangvizsgálatot végeztetnie az erekről (nyaki artériák, agyi artériák, alsó végtagi artériák). A szív artériái nem ilyen egyszerűek, azok az ultrahangos módszerek számára hozzáférhetetlenek. Ezért a koszorúerek átjárhatóságának megállapításához koszorúér-angiográfiára van szükség” – tette hozzá az orvos.

Elolvasom a cikket