Ajtótámasztéknak használt, egymillió dolláros borostyánrög

Ironikus módon a borostyánt megtaláló nőhöz korábban ékszertolvajok is betörtek, akik néhány kisebb értékű arany ékszert elvittek, de a millió dolláros borostyánrögöt érintetlenül hagyták.

A világ egyik legnagyobb ismert borostyánrögét, amelynek értéke körülbelül egymillió dollár, egy romániai magánházban találták meg. Az idős asszony, aki megtalálta egy folyómederben, évtizedekig egyszerű ajtófélként használta anélkül, hogy bárki felismerte volna az értékét.

A kő éveken át háztartási tárgyként szolgált, mígnem a nő halála után egy rokona fedezte fel. Először csak egy hétköznapi kődarabnak tűnt, ám alaposabb vizsgálat után kiderült, hogy valójában egy rendkívül értékes drágakőről van szó. A borostyán végül a román állam tulajdonába került, ugyanis rögtön „nemzeti kincsnek” minősítették a leletet. A drágakövet lengyel szakemberekhez küldték további vizsgálatokra. A szakértők szerint a kő 38,5–70 millió éves lehet, és „felfedezése pedig tudományos és múzeumi szinten is nagy jelentőséggel bír” – nyilatkozta a leletet tároló román múzeum igazgatója.

Elolvasom a cikket