Az orvos hasznos ételeket nevezett meg a 60 év felettiek számára

„Az érelmeszesedés és a koszorúér-betegség megelőzése érdekében az időseknek ajánlott hetente legalább két-három alkalommal halat enni. A növényi olajok mérsékelt mennyiségben szintén hasznosak, az állati zsírokat pedig jobb minimalizálni. A melléktermékeket, köztük a májat, vesét, agyat legfeljebb hetente egyszer ajánlott fogyasztani: ezek sok koleszterint tartalmaznak. A vörös húsok fogyasztása szintén legfeljebb heti egy alkalommal ajánlott” – mondta az orvos.

Az egészséges idősek napi fehérjeszükséglete testsúlykilogrammonként 1-1,2 g, akut vagy krónikus gyulladás esetén 1,5 g/ttkg, sérülések vagy táplálkozási hiányosságok esetén 2 g/ttkg. Az étrendben az állati fehérjék legfeljebb 30 százalékát tejtermékek alkothatják. Ezek kalciumban gazdagok, ezért csökkentik a csontritkulás – a csontok szilárdságának csökkenése – kockázatát.

„A kalcium normája – 1200 mg naponta, ami megtalálható az erjesztett tejtermékekben, a szezámmagban, a szójababban és a tofu sajtban. A kalcium rosszabbul szívódik fel az oxálsavat tartalmazó élelmiszerekből, mint például a spenót, a kávé, a zöldborsó, a spárga és a földimogyoró. Ha a tejtermékek fogyasztása kellemetlen érzést okoz, keresse fel orvosát, mivel kalcium-kiegészítőkre lehet szükség. Fontos továbbá, hogy az étrendbe D-vitamin tartalmú termékeket (norma 800-2000ME naponta) is beiktassunk: hal, vaj, marhamáj, tejföl, sajt” – magyarázta Girenko.

Az orvos azt ajánlotta, hogy naponta háromszor-ötször étkezzünk kis adagokban, és ne együnk túl sokat, mivel a kor előrehaladtával csökken a szervezet energiaszükséglete, és nő a túlsúly kockázata. A tányérmódszer segít a teljes értékű étkezésben: egynegyed része legyen fehérje (hal, hús, baromfi, tojás, tejtermékek vagy hüvelyesek), egynegyed része összetett szénhidrát (gabonafélék, teljes kiőrlésű kenyér, tészta, burgonya), fele pedig gyümölcs és zöldség.

Elolvasom a cikket