Szirtes Györgyi
2024. szeptember 5. csütörtök. 9:09
A gesztenye csökkenti a koleszterinszintet, és stabilizálja a vércukorszintet. Emellett csökkenti a székrekedés és a bélrendszeri szövődmények, például a divertikulózis kockázatát.
A gesztenye zsírban oldódó B-vitaminokat tartalmaz, amelyek elősegítik az egészséges bőrt, a vörösvértestek termelődését, és javítják az agyműködést.
Nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, amely energiát ad, emellett segíti az idegrendszer működését is.
A gesztenye rezet tartalmaz, amely fokozza a csontok szilárdságát, és erősíti az immunrendszert.
Mangánt tartalmaz, amely harcol a szervezetben a szabad gyökök ellen, és csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát. Emellett kulcsszerepet játszik az öregedési folyamatban, és segít megelőzni a véralvadást.
A gesztenye nagy hasznára válik a cöliákiában szenvedő betegeknek, amely egy olyan betegség, amely felborítja a vékonybelet.
A gesztenye bizonyos táplálkozási jellemzői hasonlóak a gabonafélékéhez. Bár nem tartalmaz glutént, magas a cukor- és keményítőtartalma. A gesztenye gazdag rostokban, valamint ásványi sókban, például káliumban, foszforban és kis mennyiségű vasban. B2- és E-vitamint is tartalmaz.