Egy egyszerű vérvizsgálat előre jelezheti a szívrohamot

A magas koleszterinszintet a szívroham és a stroke egyik fő kockázati tényezőjének tartják. Ezért a koleszterinszint-elemzés az egyik fő módja a szervezet általános állapot-ellenőrzésének. Az orvosok azt tanácsolják, hogy legalább ötévente egyszer végezzük el, ha nincsenek panaszok és krónikus betegségek.

A bostoni Brigham and Women’s Hospital orvosainak új tanulmányából azonban kiderült, hogy van egy másik, jelentősebb marker is, amely a szív- és érrendszeri balesetek fokozott kockázatát jelzi. A rendkívül érzékeny C-reaktív fehérjéről van szó.

Az új tanulmány eredményei három kockázati tényezőt mérő vérvizsgálaton alapultak 45 éves nőknél, akiket 1993 óta követtek nyomon.

Az adatok elemzése után a tudósok megállapították: a magas C-reaktív fehérje szintű nőknél hetven százalékkal magasabb volt a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Ehhez képest a magasabb „rossz” koleszterinszintűeknél csak 36 százalékkal volt magasabb a kockázat.
Általában a C-reaktív fehérje a gyulladás folyamatát, a sérülés, a nekrózis jelenlétét jelzi. Fontos megérteni, hogy néha a C-reaktív fehérje szint emelkedése nem feltétlenül áll közvetlen kapcsolatban kifejezetten a szív- és érrendszerrel. A gyulladást fertőzések, rossz szokások, elhízás is előidézhetik.
Ezenkívül a tanulmány eredményei nem azt mondják, hogy a koleszterinszintet nem kell ellenőrizni. A tanulmány szerzői arra ösztönzik az orvosokat, hogy a szűrővizsgálatokat átfogóbb megközelítéssel végezzék.
„Ahhoz, hogy a betegek számára a legjobb ellátást nyújthassuk, általános szűrővizsgálatokra van szükségünk a gyulladás-, a koleszterin- és a lipoproteinszintek tekintetében, és erre már most szükség van” – kommentálta a tanulmány eredményeit Paul Ridker.

Van néhány általános irányelv, amely segít abban, hogy a lehető legjobban minimalizáljuk az esetleges kockázatokat.
Hagyjon fel a dohányzással! A cigarettától általánosságban nem lesz egészségesebb, de a szívre nézve különösen veszélyes: ez a rossz szokás több tucatszorosára növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Próbáljon meg egészséges testsúlyt tartani. A túlsúly túlterheli a szívet.
Száműzze az alkoholt az életéből. A közkeletű mítoszokkal ellentétben az alkoholnak nincsenek biztonságos, sőt, az egészség szempontjából még hasznos adagjai.
Próbáljon meg többet mozogni. Mivel a szív egy izom, a mozgásszegény életmód gyengíti azt.
Csökkentse a stresszt és negatív hatásokat, amennyire lehet. A negatív érzelmek túlburjánzása rossz hatással van mind a vérnyomásra, mind a szív- és érrendszer egészére.
Ha lehetséges, csökkentse a só mennyiségét az étrendjében. A nátrium növeli a vérnyomást.

Elolvasom a cikket