Erősíti a csontokat, és jót tesz a vérnyomásnak

Amint azt a Belarusz Orvosok Szövetsége közhasznú egyesület elnöke, Dmitrij Sevcov megjegyezte, leggyakrabban szárzellert fogyasztunk, vagy a zeller zöld, leveles részét.
„Annak ellenére, hogy a növénynek ez a része 95 százalékban víz, sok hasznos anyagot tartalmaz. Már száz gramm friss zellerszár is képes biztosítani a szervezet napi K-vitamin-szükségletének 25 százalékát, a C-vitamin több mint negyven százalékát és az A-vitamin több mint nyolcvan százalékát. A zeller negatív kalóriatartalmú terméknek számít. Ez azt jelenti, hogy emésztéséhez több energiára van szükség, mint amennyit tartalmaz. A zeller jól megbirkózik a puffadással, mivel enyhe vizelethajtó hatású. A zeller magas illóolaj-tartalma miatt képes javítani a teljesítményt” – mondta.

Snezhana Kavrigo, a minszki városi egészségügyi központ vezetője hozzátette, hogy a zeller hasznos az ízületek gyulladásos megbetegedéseiben szenvedőknek.

„A zellerlé megakadályozza a sók lerakódását a vesékben és az ízületekben. Ez a növény segít normalizálni a vérnyomást, erősíti a csontokat, és gyulladáscsökkentő hatása is van. A jó zeller kiválasztásához figyelni kell a szár minőségére. Sűrűnek, egyenletesnek, világoszöld színűnek kell lennie. Nem lehetnek rajta foltok és szennyeződések. A zeller akár tíz napig is eltartható, jobb, ha hűtőszekrényben, fóliába csomagolva tartjuk” – magyarázta.
Ugyanakkor a zellert nem ajánlott fogyasztani bizonyos gyomorbetegségek, például gyomorhurut vagy gyomorfekély-betegség esetén.

Elolvasom a cikket