Érvek a szóda fogyasztása mellett

Magyar Tibor
2024. szeptember 5. csütörtök. 5:59

A szóda segíthet enyhíteni a gyomorfájást, és még a hányingertől vagy emésztési zavaroktól szenvedő embereknek is segíthet. Egyes kutatók megállapították, hogy a szénsavas víz fogyasztása jelentősen csökkentette az emésztési zavarokat. Bár ezt nem támasztják alá tanulmányok, sokan azért isznak szénsavas vizet, hogy csökkentsék a hányingerüket.

A székrekedésben szenvedők gázokat, puffadást és fájdalmas székletürítést tapasztalhatnak. Egy 2002-ben végzett tanulmány szerint a szénsavas víz segíthet a székrekedés kezelésében. A kutatók egyes alanyoknak vizet, míg más résztvevőknek szódavizet adtak, hogy tanulmányozhassák a különböző emberekre gyakorolt hatásokat. Azok, akik szénsavas vizet fogyasztottak, lényeges javulást tapasztaltak a székrekedés enyhülésében, mint azok, akik közönséges vizet ittak.

Mind a szóda, mind a hagyományos víz hidratál. Ez a fajta víz azonban jobb hidratáltságot biztosíthat a szervezetnek. Bár sokan azt hiszik, hogy a szóda vízhajtó, ám ez nem igaz.

Azok a terhes spanyol nők, akik nátriumban gazdag szénsavas italokat kaptak, alacsonyabb szívbetegség-kockázatot mutattak. Sőt, azoknál, akik szénsavas vizet ittak, az epehólyag kiürülésével együtt az általános emésztés is javult, valamint a diszpepszia és a székrekedés előfordulása is csökkent.

Elolvasom a cikket