Ez a négy reggeli növeli a derékbőséget

Szakértők szerint van négy olyan reggeli étel, amely valójában károsíthatja a bélrendszer egészségét, és növelheti a derékbőséget. Alanna Kate Derrick edző, Krutika Nanavati és Abby Grimm táplálkozási szakértők szerint mielőtt a reggeli joghurtért nyúlna, vagy meginna egy turmixot, érdemes utánajárni, hogy tényleg olyan egészségesek-e ezek, mint azt általában hiszik – olvasható a Sports.kz oldalán.

Édesített joghurt

Bár ennek a terméknek jó híre van, káros hatással lehet a közérzet különböző aspektusaira. Az ilyen joghurtok hozzájárulhatnak a hasi puffadáshoz és az emésztési panaszokhoz, mivel a túlzott cukorbevitel felboríthatja a bélbaktériumok egyensúlyát, és gyulladáshoz vezethet.

„Sok bolti joghurtban túl sok hozzáadott cukor van, amely meghaladja az ajánlott napi bevitelt. A túlzott cukorfogyasztás elősegíti a káros bélbaktériumok szaporodását, amely gyulladáshoz, hasi puffadáshoz és emésztési problémákhoz vezet. Egyes joghurtok mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, amelyek a kutatások szerint potenciálisan megzavarhatják a bélmikrobiom összetételét, és hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz” – mondja Nanavati.

Emellett hozzáteszi, hogy „sok ízesített joghurtból hiányzik az elegendő rost, amely elengedhetetlen az egészséges bélrendszer fenntartásához és a jóllakottság érzéséhez. Ha nem fogyasztunk elég rostot, az székrekedéshez és a szükségesnél több kalória elfogyasztásához vezethet”.

Mesterséges édesítőszereket tartalmazó gabonafélék

A mesterséges édesítőszerek, amelyeket gyakran azért adnak hozzá, hogy kalória nélkül fokozzák az ízeket, felboríthatják a bélbaktériumok egyensúlyát, amely kedvezőtlen mikrobiom-összetételhez vezethet. A kutatások azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása megzavarhatja a szervezet természetes étvágyszabályozását, amely potenciálisan hozzájárulhat a megnövekedett kalóriabevitelhez és az ebből eredő súlygyarapodáshoz.

„A gabonafélék gyakran alacsony rosttartalmúak, magas tápanyagtartalmúak, de gyakran tartalmaznak cukrot, mesterséges édesítőszereket és cukoralkoholokat, például eritritet, amelyek megzavarhatják a bélműködést. A cukoralkoholok vizet vonzanak az emésztőrendszerbe, amely olyan káros tüneteket okoz, mint a haspuffadás, hasmenés, gázok és gyomorgörcsök, és megváltoztathatják a mikrobiomban lévő hasznos és rossz baktériumok összetételét is” – mondja Grimm.

Megjegyzi, hogy fehérjehiány esetén ezek az ételek hozzájárulhatnak a szabályozatlanul magas vércukorszinthez. A megemelkedett vércukorszint viszont fokozott cukorbevitelhez, amely végső soron súlygyarapodáshoz vezet. Emellett az étrendben lévő, túlzott mennyiségű cukor serkentheti a káros bélbaktériumok szaporodását, amely befolyásolja a testtel való kommunikációt, és befolyásolja a testsúly fenntartásának szabályozását.

Granola

Bár ezt a terméket gyakran egészséges reggeli lehetőségként tálalják, mivel az összetevők között teljes kiőrlésű zabot és dióféléket találunk, a granola hasi puffadáshoz és bélrendszeri problémákhoz vezethet. Sokuk hozzáadott cukrot és egészségtelen zsírokat tartalmaz, amelyek megzavarhatják az emésztési funkciókat, és kellemetlenségeket okozhatnak.

Derrick elmagyarázza, miért lehet ez az egészséges reggeli egyesek számára olyan nehezen emészthető.

„A granolát egészséges, rostban gazdag opcióként forgalmazzák. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható müzli azonban hozzáadott cukrot és nehezen emészthető dióféléket és magvakat is tartalmaz, amelyek komolyan károsíthatják az érzékeny gyomrot” – jegyzi meg a szakértő.

Smoothie-k/levek

A nagy mennyiségű cukor folyékony formában történő fogyasztása a vércukorszint megugrását, majd csökkenését okozhatja, amely megzavarhatja az emésztést, és puffadtnak vagy lomhának érezheti magát.

Ráadásul a turmixokból és gyümölcslevekből gyakran hiányoznak a teljes gyümölcsökben és zöldségekben található rostok. Ez fontos az egészséges emésztés elősegítése és a székrekedés megelőzése szempontjából.

„Egy másik bűnös a sok zöldséget, például kelkáposztát, spenótot vagy zellert tartalmazó turmix vagy gyümölcslé, ezek reggel, éhgyomorra történő fogyasztása csak fájdalmas gázokat és hasi puffadást okoz, amíg ez a nehezen lebomló rost megfelelően meg nem emésztődik” – jegyezte meg Derrick.

Elolvasom a cikket