Hogyan lehet tudni a koleszterinszint alapján, hogy nem működik jól a mája?

Magas koleszterinszint esetén az orvosok gyakran írnak fel sztatinokat. Ezek közül néhány gyógyszer azonban negatívan befolyásolhatja a máj működését. És ördögi kört kapunk, mivel a máj egészsége közvetlenül befolyásolja a koleszterinszintet.

„Ha azt akarjuk, hogy a koleszterin-anyagcserénk normalizálódjon, nagy figyelmet kell fordítanunk a máj állapotára és az epeáramlás minőségére” – mondja Olga Pomoynetskaya gasztroenterológus.

A doktornő szerint a máj az, amely a rossz koleszterint epévé szintetizálja, amelyet a szervezetünk kiválaszt.

„Amikor az epében megnő a koleszterin koncentrációja, ez a bélbe ürül. Ha a bélrendszer normális, ha nincs SIBR (túlzott baktériumszaporulat-szindróma – a szerk.), nincs székrekedés, akkor minden gond nélkül távozik a szervezetből. Akinek pedig jó a májműködése és az epeáramlása, annak jó a méregtelenítése is” – magyarázza a szakértő.

A rendszeres széklet ezért a normális koleszterinszint fenntartása szempontjából is fontos.

„Gyakran látjuk, hogy amikor az étrend kiegyenlített, a májfunkció javul, az epe normálisan áramlik, és az epesavak és a koleszterin nem szívódik fel újra a bélben (ez a székrekedés miatt történik), a koleszterin-anyagcsere mutatói jól kontrolláltak” – mondja Olga Pomoynetskaya. – Ha zsíros hepatózis (zsírmáj – a szerk.) áll fenn, az azt jelzi, hogy a hepatociták (májsejtek) nem tudnak megbirkózni a folyamattal, helyükre zsír kerül. A trigliceridraktárak zsír formájában jelennek meg, és ebben az állapotban a májnak nagyon nehéz dolgoznia. Nem tud méregtelenítést végezni, nem tud normális epét szintetizálni. Zsíros májbetegség esetén inzulinrezisztencia, túlsúly, trigliceridszint-emelkedés és természetesen a lipidogram változása is jelentkezik.”

Tehát a máj a legfontosabb szervünk a koleszterin-anyagcsere normalizálásával kapcsolatos munkában.

Az egyik jele annak, hogy a máj nem boldogul a koleszterin kiürítésével, a megjelenő epehólyag-problémák.
„Ha az epehólyagban gyulladásos folyamat zajlik, a koleszterinszint megemelkedik. A cholecystitis, epevastagodás, iszaposodás (olyan állapot, amikor a hólyagban koleszterin és más kristályok szuszpenziója képződött – a szerk.), a polipok és a kövek mind a máj leállásának jelei. Az epe besűrűsödik, rosszul távozik az epehólyagból. Emiatt nagyon gyakran látunk változást a lipidogramban – magyarázza az orvos. – Ezért a következtetés: ha normalizálni akarja a koleszterinszintet, javítsa a máj és az epehólyag működését.”

Elolvasom a cikket