Huszonnégy év után előkerültek a tizenegy évesen eltűnt kisfiú holttestének maradványai + VIDEÓ

Végh József kriminálpszichológus a Hirado.hu-nak azt mondta, egy ilyen fájdalmas trauma után a szülőknek, családtagoknak célszerű támogatást igénybe venniük, hogy a veszteséggel és gyásszal is meg tudjanak birkózni.

Till Tamás huszonnégy éve, gyermeknapon tűnt el Baján. A fiú nem tért haza a megbeszélt időpontra, ezért szülei értesítették a rendőrséget, és keresni kezdték a gyermeket, de ez nem vezetett eredményre.

A rendőrség kezdettől fogva gyanús esetként kezelte a történteket, korábban az is felvetődött, hogy emberkereskedők rabolhatták el a fiút, akinek kerékpárját egy tanya mellett találták meg a kutatáskor. Akkor kikérdezték a birtok tulajdonosát, ő azonban nem szolgált információval a nyomozóknak. Az ügyben korábban több száz embert hallgattak meg, tizenöt esetében poligráfos vizsgálatot is végeztek, az azonban nem vezetett eredményre.

Júniusban áttörés történt

Végh József kriminálpszichológus úgy fogalmazott a Hirado.hu-nak, hogy minden évben van egy-két, hosszú évek óta húzódó ügy, amelyeket sikerül felderíteni.

„A rendőrségnek van erre egy külön csoportja, amelynek az a dolga, hogy az ilyen, felderítetlen ügyeket újra feldolgozzák, tisztázzák a kialakult helyzetet, és lehetőleg megtalálják az elkövetőt. Ha a rendőrség az ügyészségtől kap „fülest”, akkor jellemzően vagy új tanúvallomás keretében jutottak új információhoz, vagy valamiféle vádalku történt az ügyben” – fogalmazott a szakember.

Till Tamás esetében júniusban az ügyészségtől kapott értesülést a rendőrség arról, hogy egy férfi állítólag bevallotta: részt vett egy gyermek holttestének elásásában abban az időben, amikor Till Tamás eltűnt.

Az információk ellenőrzésében az Országos Rendőr-főkapitányság mellett a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, illetve helyismeretük miatt a Bajai Rendőrkapitányság nyomozói is részt vettek, de K. Pétert nem tudták meghallgatni, mert évekkel ezelőtt öngyilkos lett. Az elhunyt férfi Till Tamás eltűnésének idején a helyi gyermekotthon lakója volt, szakmát tanult, és egy társával együtt rendszeresen dolgozott annak a tanyának a vállalkozó tulajdonosánál, amelynek telekhatárán a fiú kerékpárját megtalálták.

K. Péter egykori társát meg tudták hallgatni a nyomozók, a negyvenéves férfi érdemi vallomást tett, amelynek alapján megállapították: a fiú elásásában K. Péter vehetett részt a vállalkozóval, V. Józseffel együtt, egyúttal be tudták határolni a tanyán azt a helyiséget, amelyet a történtek idején az azóta ugyancsak elhunyt tulajdonos épített.

K. Péter egykori társa vallomásában elmondta, hogy ő később a betonozásban vett részt, és akkor rábukkant a nejlonba tekert holttestre, amelyet szóvá tett, de V. József pénzt adott neki, és megfenyegette, hogy hallgasson a történtekről.

Beton alatt találták meg a gyermeket

Az épületben az aljzatbetont feltörve találták meg egy gyermek maradványait. Azóta DNS-vizsgálat igazolta, hogy a 24 éve eltűnt, akkor 11 éves fiú, Till Tamás holttestének maradványait találták meg június végén. A rendőrség a Nemzeti Szakértői és Kutató Központtól a csontvázlelet genetikai vizsgálatát kérte, amelynek eredményét a napokban kapták meg.

A körülmények és az előzetes igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján az is megállapítható, hogy a fiú erőszakos úton vesztette életét, halála idegenkezűség eredménye, ezért az ügyben emberölés gyanúja miatt folytatnak nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Hogyan lehet feldolgozni a fájdalmat?

Elképzelni is nehéz, hogy hogyan tudják az ilyen helyzetbe került szülők feldolgozni a gyermekük elvesztését, miután több mint húsz évig teljes bizonytalanságban éltek és reménykedtek. Végh József kriminálpszichológus szerint a családtagoknak célszerű támogatást igénybe venniük, hogy a bánattal és gyásszal is meg tudjanak birkózni.

„Amikor a szülők bizonyosságot szereznek afelől, hogy a gyermekük, szerettük elhalálozott, akkor lezárhatják magukban a gyászt, hiszen – mint ebben a konkrét esetben is – megvan a holttest, a gyermeket eltemethetik, tehát a szülők elvégezhetik az úgynevezett bánat-gyász munkát. A szülőknek, családtagoknak célszerű támogatást igénybe venniük ehhez. Ez egy érzelmi-lelki munkamód, amely során racionálisan feldolgozzuk, helyre tesszük magunkban a történteket, és elkezdünk egy más típusú kapcsolatot kiépíteni a környezetünkkel” – fogalmazott a szakember.

Az egykori túsztárgyaló rámutatott: „Olyan is van, hogy elég csak módosítani a már kialakult kapcsolatainkon. A bánat-gyász munkának különféle megközelítései vannak, van a hét-, illetve a kilenclépéses – ennek utána lehet olvasni a pszichológiai szakirodalomban. Van érzelmi-lelki és racionális része, amikor értelmezzük, hogy minek mi az oka, illetve a következménye. Van, aki depresszióval válaszol, és van, aki a depresszión túl még betegségekkel és egyéb más, testi tünetekkel reagál a helyzetre. Fontos hangsúlyozni, hogy vannak olyan önkéntes szervezetek, amelyek feltett céljuk, hogy a rendőrségen keresztül lelki tanácsadással segítsenek a traumatizált hozzátartozóknak. Ezek független, gyakran civil szervezetek, amelyek ugyan nem tagozódtak be a rendőrségbe, de segítik annak munkáját.”

Object box

Elolvasom a cikket