Komoly következményei lehetnek a nyelési nehézségeknek

Magyar Tibor
2024. szeptember 5. csütörtök. 10:10

Nyelési nehézség (diszfágia) áll fenn, ha problémát jelent a nyelés, az ivás, a rágás, a szívás, az étkezés vagy az ajkak bezárása. Folyamatos nyálcsorgás jelentkezhet, az étel vagy ital nyeléskor megakadhat vagy félrejuthat a légcsőbe.

A diszfágia gyakori probléma időskorban, ugyanis a nyelést segítő izmok a kor előrehaladtával is gyengülnek. A nyelési nehézség következtében a falat, ha a gyomor helyett a légutakba kerül, aspirációról beszélünk. Az aspiráció rendkívül veszélyes lehet, hiszen fulladást és tüdőgyulladást is okozhat.

A diszfágia és az aspiráció hosszú távon a tüdőgyulladáson kívül alultápláltsághoz és kiszáradáshoz vezethet, ezért érdemes mihamarabb háziorvoshoz fordulni már gyanú esetén is.

A nyelési nehézséghez egyéb tünetek is társulhatnak, előfordulhat köhögés, öklendezés, fulladozás evés, ivás közben.

Nyelési nehézséget jelezhet, ha evés, ivás közben a falat megakad a torkon vagy rossz helyre megy; az evés hosszú időt vesz igénybe (több mint harminc percet); nyelési fájdalom; nyelési képtelenség jelentkezik; az evés és az ivás köhögést provokál; rekedtség; testsúlycsökkenés tapasztalható; emésztetlen ételdarabok jutnak vissza a szájüregbe, az orrba; folyamatos nyálfolyás; az étel megfelelő megrágásának képtelensége; étkezést, ivást kísérő, gurgulázó hang; gyakori gyomorégés; evés, ivás közben légszomj; ételek kerülése, amelyeket nehéz lenyelni; gyakori mellkasi fertőzések jelentkeznek kiváltó ok nélkül.

Minél hamarabb diagnosztizálásra kerül a nyelési nehézséget okozó betegség, a terápia segítségével annál hamarabb csökkenthetőek a panaszok, javul az életminőség, és a szövődmények kockázata is jelentős mértékben csökken.

A nyelési nehézség kiváltó oka lokalizációtól függően elkülöníthető száj/garat (oropharyngeális) eredetű, illetve nyelőcső (oesophagealis)-eredetű nyelési nehézségre.

Elolvasom a cikket