Magyarország célja az unió egységének megőrzése

A tagállami külügyminisztériumok és az Európai Külügyi Szolgálat politikai igazgatói megvitatták a következő intézményi ciklus alatt várható közös kül- és biztonságpolitikai kihívásokat. A magyar uniós elnökség hozzá kíván járulni az EU globális szerepének megerősítéséhez, ezért fontos a konstruktív vita a kiemelt külpolitikai kérdésekről.

A következő intézményi ciklus alatt várható közös kül- és biztonságpolitikai kihívásokról szóló vita bevezetőjében Balajthy Henrietta helyettes államtitkár ismertette a magyar álláspontot: Magyarország célja az unió egységének megőrzése és a tagállamok egyenlőségének és szuverenitásának védelme, ezért elutasítja a minősített többségi döntéshozatal bevezetését a közös kül- és biztonságpolitika területén.

A politikai igazgatók vitát folytattak Oroszország és Kína egyre erősödő együttműködéséről. Magyar részről ennek kapcsán elhangzott, hogy fontos, hogy az EU minden partnerével fenntartsa a párbeszédet és a gazdasági együttműködést. Az utolsó napirendi pont kapcsán a helyettes államtitkár elmondta, az Európai Uniónak csak olyan szankciókat szabad elfogadnia, amelyek nagyobb kárt okoznak a szankcionált félnek, mint a saját gazdaságának. Magyarország csak olyan szankciókat tud elfogadni, amelyek nem veszélyeztetik az Európai Unió energiabiztonságát és nem károsítják gazdaságunkat. Magyarország a kevesebb szankció és a több együttműködés híve, ezért nagyra értékeli az EU szankciós politikájának hatékonyságáról és hatásáról indított politikai párbeszédet.

A magyar elnökség meghívásának eleget téve az Állandó Képviselők Bizottságának szerdai ülésének Mario Draghi volt a vendége, amelyen bemutatta a hamarosan elkészülő jelentésének főbb irányait. Magyarország egyik célja az Európai Unió Tanácsának elnökségének átvételével az Európai Unió és tagállamai versenyképességének javítása. Az Új Európai Versenyképességi Megállapodás elfogadása a magyar elnökség egyik prioritása a gazdasági növekedés újraindítása és a tartós növekedés feltételeinek megteremtése érdekében. Éppen ezért az Európai Tanács novemberi informális ülésén is e téma szerepel majd a középpontban.

Ennek jegyében a magyar elnökség az Állandó Képviselők Bizottságának (Coreper II.) 2024. szeptember 4-i ülésére meghívta Olaszország korábbi miniszterelnökét és az Európai Központi Bank volt elnökét, Mario Draghit. Az ülésen Draghi úr ismertette a rövidesen elkészülő jelentésének főbb irányait, majd ezt követően eszmecserét folytatott a tagállamok állandó képviselőivel. Az elkövetkező hónapokban intenzíven folytatódnak az EU versenyképességének javításáról szóló egyeztetések.

Elolvasom a cikket