Már az ukránok is Zelenszkijt támadják

Az ukrán belpolitikát felbolygatta a kormányzat nagy mértékű átalakulása, ami ezekben a napokban zajlik. Több magas rangú miniszter mellett Dmitro Kuleba külügyminiszter is beadta felmondását.

A fejlemények nem tetszenek több ukrajnai ellenzéki politikusnak, akiket a Politico kérdezett meg.

„A mostani hatóságok minden akciója az elnök és hivatalának rendszerszintű hatalmi központosításáról szól”

– jelentette ki Ivanna Klimpus-Tsintadze, az ellenzéki Európai Szolidaritás párt képviselője. Szerinte a mostani átrendeződés egy súlyos kormányzati válság tünete. Arról is beszélt: – Együttműködnénk a kormánnyal, ha a kormány visszatérne a jog uralmához, mert a háború sem lehet indok a hiányához.”

Egy neve elhallgatását kérő korábbi ukrán hivatalnok arról beszélt: Kuleba valószínűleg az Andrij Jermakkal, Zelenszkij elnök kabinetfőnökével való konfliktusai miatt távozik. „Mindenki tudja, hogy voltak konfliktusaik, én magam is megtapasztaltam egy ilyet. Kulebának a külügyminiszteri posztja miatt közvetlen kapcsolatai voltak Blinken amerikai és Baerbock német külügyminiszterrel és sokan másokkal. Még ha 300 százalékig lojális is volt, az elnöki hivatal nem hagyhatott egy ilyen kommunikációs csatornát egy olyasvalaki kezében, aki nem teljes mértékben az ő emberük, ha értik, mire célzok” – fogalmazott a forrás.

A Politico szerint a Kijev és Washington közötti kommunikációt főleg az elnöki hivatal, egyenesen Jermak irányítja.

A lap más forrásai, Zelenszkij tanácsadói és hivatalnokai arról beszélnek: ugyan Kuleba ismert arc volt, de az elmúlt egy évben nem tett sokat Kijev és Washington kapcsolatának erősítéséért vagy harctéri céljaiért, ehelyett saját könyvét népszerűsítette.

Az bizonyos, hogy Kuleba utóda megvan: Andrij Szibiha lesz az új külügyminiszter, egy bizonyos Olekszij Kuleba pedig a kormányfőhelyettes.

Volodimir Fesenko, az ukrán Penta think tank elemzője a Politicónak úgy magyarázta a fejleményeket: „Zelenszkij vezető stílusa a kormány rendszeres átalakítása, hogy energikussá és hatékonnyá tegye őket”. Fesenko hozzátette:

„Természetesen korlátozva van a szabadság és a demokrácia a háború idején, nincs választás se, amit tilos megtartani a hadiállapot idején. De a Zelenszkij által megteremtett rendszer ellen tudott állni a brutális inváziónak és megerősítette a külföldi segítséget. Sajnos lehetetlen teljesen demokratikusnak maradni háború idején”.

Elolvasom a cikket